Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 03.07.2013.
  • Međimurska

Mjere u zaštiti vinove loze

Obavijest vinogradarima Međimurske županije.

Foto: RGBStock.com
  • 309
  • 27
  • 0

Prije 14 dana upućena je preporuka o zaštiti vinograda nakon cvatnje. Nakon što smo u danima od 16. -22. lipnja 2013. zabilježili vrlo vruće i vrlo sparno meteorološko razdoblje, u danima od 23. - 25. lipnja 2013. na gotovo svom mjernim lokalitetima u vinogorju su pale značajne, gotovo polumjesečne količine oborina. Tako smo mjernim uređajem na lokalitetu Orehovčak tih dana izmjerili 65,9 mm, a na lokalitetu Trnovčak čak 70,2 mm kiše. Prosječna vlažnost zraka je zadnjih 5 dana u vinogradu na lokalitetu Orehovčak između 65 % i 75 %.

Na lokalitetu Trnovčak smo ukupno tijekom mjeseca lipnja izmjerili 106,6 mm oborina, a tijekom mjeseca svibnja na istom je mjestu palo 124,6 mm pa se u poljskom mikro-pokusu poljoprivredno savjetodavne službe iz Čakovca na netretiranom trsju sorte moslavac bijeli ili šipon šire na lišću simptomi od plamenjače (Plasmopara) i sive plijesni (Botrytis), a na tek zametnutim bobicama počela se razvijati pepelnica (Erysiphe). U narednim danima očekujemo dnevne temperature u rasponu 28°C, uz manje količine u drugoj polovici tjedna.

Stoga je u narednom razdoblju opasnost od mogućeg razvoja i širenja sve tri najvažnije bolesti vinograda: plamenjače ili peronospore (Plasmopara), pepelnice (Erysiphe) i sive plijesni (Botrytis) velika.

No, ove smo sezone u više navrata zaprimali pozive vinogradara iz Međimurja, ali i susjednih područja o negativnim promjenama na cvjetnim organima prije, tijekom ili odmah nakon cvatnje. Pregledom dostavljenih uzoraka, poslanih fotografija i obilaskom terena uočena su tri moguća različita uzroka, rana pojava plijesni (Botrytis) već prije i tijekom cvatnje (naročito na osjetljivim sortama - rajnski rizling, sauvignon, silvanac zeleni), osipanje cvjetova (npr. moslavac bijeli ili šipon) i moguća sušica cvata (muškat žuti i otonel). Razloge tome valja potražiti u vrlo nepovoljnim i različitim meteorološkim uvjetima neposredno prije i tijekom ovogodišnje cvatnje vinove loze.

Pripravci za suzbijanje najvažnijih bolesti vinove loze (Plasmopara, Erysiphe) su navedeni prema preporukama za integriranu proizvodnju grožđa u uputi objavljenoj od 12. lipnja 2013.

Na sortama i položajima vrlo osjetljivim na sivu plijesan (Botrytis) preporučujemo prije "zatvaranja" grozdova koristiti i specifične botriticide. U našoj su zemlji u integriranoj proizvodnji grožđa za tu namjenu dopušteni pripravci Kidan (Lupo) SC, Mythos, Botril, Cezar, Botrycid, Pyrus 400, Chorus WG, Switch, Cantus, Teldor i Trichodex WP.

Druga generacija grožđanih moljaca (Lobesia) na praćenim je lokalitetima Trnovčak i Sv. Urban započela letom nakon 26. lipnja 2013., pa je u narednim danima potrebna primjena insekticida, naročito u vinskih sorata čije bobice počinju "zatvarati" grozdove. Bolje rezultate pri suzbijanje ljetne generacije grožđanih moljaca proteklih smo godina u Međimurskom vinogorju dobili primjenom pripravaka Avaunt SC 0,15- 0,2 lit./ha ili Laser KS u količini 0,15-0,2 lit./ha ili Reldan 40 EC u količini 0,8-1,0 lit./ha ili Runner SC u količini 0,4-0,5 lit./ha ili Mimic SC u količini 0,5-0,6 lit./ha ili novijim pripravcima Coragen SC u količini 0,15 lit./ha i Affirm WG u količini 1,5 kg/ha. Moguće je smanjiti navedenu dozu insekticida ako se primjenjuju samo u zoni grožđa.

Autor: mr. sc. Milorad Šubić, dipl. inž. agr. Foto: RGBStock.com


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner