Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 24.06.2013.
  • Koprivničko-križevačka

Mjere u zaštiti vinove loze

Obavijest vinogradarima Koprivničko-križevačke županije.

Foto: RGBStock.com
  • 270
  • 13
  • 0

Hladno i kišovito vrijeme početkom lipnja produžilo je cvatnju vinove loze, a zbog nepovoljnih uvjeta došlo je do lošije oplodnje i osipanja nekih sorata, dok je kod sorata osjetljivih na rani botritis (npr. zeleni silvanac) zabilježena vrlo jaka zaraza.

Od sredine lipnja bilježimo vruće i sparno vrijeme što pogoduje širenju pepelnice, a najavljeni grmljavinski pljuskovi omogućiti će i sekundarno širenje plamenjače vinove loze.

Za zaštitu od plamenjače vinove loze na kraju cvatnje možete koristiti sistemične fungicide: Galben F, Baldo F, Fantic - F, Ridomil Gold Combi, Forum Star, Mikal Flash, Mikal Premium F, Winner, Attila, Rival, Alonso, Pergado F. Navedeni fungicidi sadrže i folpet koji će u vlažnim uvjetima smanjiti pojavu sive plijesni u vinogradu.

Za zaštitu od pepelnice mogu se koristiti fungicidi Crystal, Postalon 90 SC, Talendo EC, Stroby, Nativo 75 WG, Collis ili Falcon 460 EC.

Za zaštitu od sive plijesni nakon cvatnje moguća je primjena botriticida u zoni grozdića (Mythos, Botril 300 SC, Cezar, Botrycid, Pyrus 400SC, Chorus 75 WG).

U vinogradima gdje su vidljivi simptomi zlatne žutice vinove loze, a osobito na području Križevaca gdje je navedena fitoplazmoza potvrđena ranijih godina, potrebno je obaviti usmjereno suzbijanje ličinki američkog cvrčka. Za tu namjenu su u Hrvatskoj registrirani insekticidi Actara 25 WG, Sumialfa 5 FL, Nurelle D i Chromorel-D.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skaldu sa zakonom!

Autor: Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan, Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Zaštita Vinova loza Siva plijesan Pepelnica Plamenjača


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce