Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinske priče
  • 09.06.2016. 10:30

Miroslav Škoro - drugo ime za Krauthakera!

Miroslav Škoro je svojim vinskim prvijencom pobijedio u, vjerojatno, najjačem Festivalu graševini u povijesti, jer u kategoriji suhih vina od 78 uzoraka, čak 46 vina je zaslužilo zlatnu medalju.

Foto: Miroslav Škoro Facebook
  • 2.861
  • 133
  • 0

Nakon što se saznalo tko je šampion Festivala graševine u konkurenciji mladih graševina iz berbe 2015. godine, Kutjevom su se vrlo brzo proširile priče da je - Krauthaker pobijedio Krauthakera, piše Željko Garmaz u svojim Vinskim pričama.

Naime, u pripetavanju se našlo čak šest uzoraka ocijenjenih istom ocjenom, a konačnu pobjedu je izvojevala graševina - Miroslava Škore. Da, dobro ste pročitali, nakon brojnih stomatologa, elektroničara, građevinara, nogometaša, u svijet vina je zaplovio ponajveći hrvatski zabavljač, pjevač i skladatelj, koji ima i dvije diplome - inženjer građevine i diplomirani ekonomist.

Škorino vino razoružalo kvalitetom

"Nisam jedini, odmah da vas ispravim, znam da je od mojih kolega vinograd, i to nedaleko od mene, kupio i Dražen Zečić. No, za razliku od Dražena Zečića, koji vino radi samo za svoje potrebe, ja imam namjeru ozbiljno se pozabaviti vinarstvom. Mogao sam novac onako ziceraški uložiti na nešto na obali, ali smatram da je moja dužnost uložiti u ovaj dio Hrvatske iz kojeg sam potekao i u kojem sam postao - Škoro.

Nikada ja ne bih bio Škoro da nisam odavde. Svjestan sam da ću u početku gubiti novac, ali neću odustati. Jer, treba pomoći tim vrhunskim vinarima poput Krauthakera, Enjingija, Adžića, u afirmaciji vina i svega onoga što je drugi dio priče. Oni znaju saviti kičmu i ostaviti kosti u vinogradu i podrumima da bi dobili vrhunsko vino, ali im nema tko dati ruku i pomoći kad treba plasirati ta vina", ispričao mi je Miroslav Škoro ne skrivajući ponos nagradom zbog koje je hitno došao iz Zagreba u Kutjevo, uzeo 10 litara vina iz bačve i žurno se vratio natrag u Zagreb pohvaliti se prijateljima vinom koje je sve razoružalo svojom kvalitetom.

Prvo, pa čudo!

Škoro je uspjeh sa svojim prvi vinskim pojavljivanjem u javnosti uopće nazvao - prvo, pa čudo! Baš onako kako se zna podičiti svestranošću svojeg prvog djeteta, kćeri Ivanom, "koja govori četiri svjetska jezika, svira violinu i završila je dva faksa".
Već za nekoliko tjedana njegova graševina će biti buteljirana, a Miroslav Škoro ne skriva ponos zbog etikete koju mu je napravila mlada osječka dizajnerica Mirjam Milas.

"Imam nekih prijatelja koji imaju restorane pa ću preko njih pokušati prodati vino!" Za šampionsku titulu na Festivalu graševine Miroslav Škoro kaže da mu je draža nego da je pobijedio u San Remu!

Kad svi već pomalo gube, zašto ne bih i ja?

E sad, odakle Miroslav Škoro u vinarstvu i zašto se priča da je tim vinom Vlado Krauthaker pobijedio Vladu Krauthakera? Prema vlastitom priznanju, Miroslav Škoro je svake godine, već 20 godina u nizu, barem 4-5 dana u Požegi i Kutjevu, a takva učestalost podrazumijeva i veliki broj prijatelja iz tog kraja, ne samo iz svijeta estrade, nego i u krugovima uglednih i poznatih vinara.

"U razgovoru s tim ljudima neminovno se moralo doći na ideju, što su mi učestalo predagali, da i ja u Zlatnoj dolini kupim neki vinograd, čisto da se upišem na listu onih koji jako puno rade i ulažu više vremena i truda u vinograd nego što vrijedi dobiveno grožđe. Pa, kad već svi pomalo gube, zašto ne bih i ja počeo se baviti nečim što je samo po sebi promašena investicija?!

Prije nekoliko godina sam od obitelji Mikinac kupio jedan vinograd na lokaciji Mitrovac sa 6.000 loza, a u prošlogodišnjoj berbi sam imao 15 tona grožđa. Ali, kako nisam neki veliki stručnjak, onda sam gospodinu Krauthakeru i njegovim ljudima prepustio da od toga grožđa naprave vino. Na kraju se ispostavilo na tajnom ocjenjivanju da je to vino proglašeno najboljim! Eto, to vam je sva priča", priča Miroslav Škoro.

Tko kome pravi reklamu?

Vlado Krauthaker, kreator Škorine šampionske graševine, nije bio previše raspoložen za priču, tek je potvrdio da je istina da je Miroslav Škoro u svom prvom javnom vinskom nastupu pobijedio te da je ta pobjeda samo dokaz da je ocjenjivački sud Festivala graševine radio iskreno i pošteno.

"Vino mu je još u tanku u mom podrumu, morat ćete njega pitati što će s njim raditi, to je ipak njegovo. Neki tvrde da će Škoro svojom pobjedom učiniti u marketinškom smislu veliku reklamu Festivalu graševine, a ja pitanje postavljam malo drukčije: Tko kome čini reklamu - on nama ili mi njemu", priča Krauthaker.

Inače, Miroslav Škoro je svojim vinskim prvijencom pobijedio u, vjerojatno, najjačem Festivalu graševini u povijesti, jer u kategoriji suhih vina od 78 uzoraka, čak 46 vina je zaslužilo zlatnu medalju.

Autor: Željko Garmaz, Foto: Miroslav Škoro Facebook


Izvori

Vinske priče


Tagovi

Krauthaker Miroslav Škoro

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!