Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer CropScience
  • 27.06.2013.

Mikal Premium F kolo vodi i biljne bolesti goni

U Iločkom kraju Bayer je započeo Dane vinograda gdje su se svi zainteresirani mogli uvjeriti u izvrsno djelovanje sredstava Mikal i Antracol

  • 2.393
  • 83
  • 0

Poznati vinogradari iločkog kraja Krešić, Buhač i Faletar u organizaciji Bayera izveli su pokuse sa zaštitnim sredstvima ove kuće. U središtu pažnje je bilo djelovanje sredstava Mikal premium F i Antracol, a njihova djelovanja u datim trenucima pojasnio nam je Petar Živković iz Bayera.

Blanka Štefanek iz podruma Krešić upoznala nas je s pokusom na njihovoj lokaciji u Šarengradu na jednom hektaru Cabernet sauvignona. Na tom hektaru je 6250 trsova, a početak vegetacije je bio 20.travnja. Prskano je Agromehanikinim vučenim atomizerom zapremine tisuću litara. U fenofazi vunastog pupa korišteno šest kilograma močivog sumpora i dva kilograma Antracola WG 70 uz potrošnju 200 litara vode.

U fazi mladice do 5 cm 6. svibnja ponovljeno je isto prskanje uz potrošnju vode od 250 litara. No, tri dana kasnije istom količinom vode korišten je Antracol combi u količini 2,5 kg po hektaru i Folicur EW 250 0,3 litre po hektaru. U fenofazi mladice pred svatnju 28. svibnja Štefanek je prskala s Mikal Premium F 3kg/ha i Nativom od 0,2 kg/ha uz potrošnju vode tijekom tretmana u količini od 300 litara. Nakon cvatnje 10. lipnja išlo se kod Krešića s Mikal Premiumom F 3 kg/ha, Nativom 0,2 kg/ha i Teldorom 1,5 l/ha u količini od 400 litara. I 25. lipnja u fazi formiranja bobica korišten je Mikal premium F također s tri kilograma po hektaru, te Falcon 0,4 l/ha i s ponovno 400 litara vode.

Isti pokus nam prezentirao u svom vinogradu i Ivan Buhač u Iloku. Ovoga puta je na jednom hektaru bilo pet tisuća trsova Cabernet sauvignon. Ovdje je početak vegetacije zabilježen 25. travnja a Buhač je radio s vučenim atomizerom Typhoon zapremine tisuću litara.

Prvi tretman je imao u fenofazi mladice do pet cm 2. svibnja. Antracol WG 70 2 kg/ha i Močivi sumpor uz potrošnju 200 litara vode je bilo tada, no 11. svibnja korišten je Antracol combi u količini 2,5kg/ha i Folicur od 0,3 l/ha uz potrošnju vode tijekom tretmana od 300 litara. To je sve odrađeno u fenofazi mladice od 8 do 12 cm. Već u fenofazi mladice do 50 cm, 23. svibnja, upotrijebljen je Mikal Premium F 3kg/ha i Nativo 0,2 l/ha uz potrošnju vode od 500 litara. I pred cvatnju 6. lipnja Mikal Premium F i Nativo u istim količinama također uz potrošnju vode od 500 litara.

Nakon cvatnje 25. lipnja Mikal Premium F je također bio u dozi od tri kilograma po hektaru i Falcon od 0,4 l/ha i opet uz potrošnju 500 litara vode tijekom tretmana po tom hektaru.

Kao i u prethodnom vinogradu vidljivo je da nema bolesti i da je loza u odličnom stanju.

Mario Faletar i vinarija Trs izveli su u Iloku i treći pokus na 5500 trsova na graševine na površini od jednog hektara. Još 22. travnja je bio početak vegetacije. Prskano je nošenim atomizerom Agromehanika Kranj zapremine 440 litara. U fazi mladice do pet cm također je korišten Antracol i Močivi sumpor, a u fenofazi mladice od 8 do 12 cm kao i kod Buhača Antracol combi i Folicur uz iste potrošnje vode kao na prethodnom pokusu. Mikal Premium F i Nativo bio je u upotrebi kod fenofaze mladice do 50 cm ali uz potrošnju vode od 400 litara. Iste količine vode trošene su i ostalim tretmanima i pred cvatnju i nakon cvatnje. Taj zadnji tretman nakon cvatnje je bio kao i kod ostalih vinogradara osim što je još dodan Teldor u dozi 1,5 litara po hektaru.

Inače valja podsjetiti da je Mikal premium F kombinirani fungicid za suzbijanje biljnih bolesti na vinovoj lozi. On djeluje kontaktno, sistemično i kurativno i slobodno se koristi u razmaku od dva tjedna. Petar Živković ističe da slobodno može i nakon 20 dana se koristiti. Nativo je pak kombinirani fungicid za suzbijanje pepelnice vinove loze i također djeluje kontaktno i sistemično, te preventivno i kurativno. Teldor se pak koristi za suzbijanje plamenjače na vinovoj lozi a djeluje samo kontaktno i preventivno.

Svi zainteresirani pozvani su da prisustvuju Bayer Danima vinograda koji slijede.

Autor: Damir Rukovanjski


Tagovi

Mikal Teldor Bayer Nativo Ivan Buhač Mario Faletar Krešić Ilok Šarengrad Petar Živković Vinograd Zaštita Blanka Štefanek


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]