Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 14. Večer kaštelanskih vina
  • 07.03.2017. 18:00

Matelino vino šampion 14. Večeri kaštelanskih vina

14. Večer kaštelanskih vina okupila je i ove godine zamašan broj uzoraka vina u kategorijama bijelo i crno vino, opolo i odležano crno vino.

  • 2.361
  • 118
  • 0

14. Večer kaštelanskih vina okupila je i ove godine zamašan broj uzoraka vina u kategorijama bijelo i crno vino, opolo i odležano crno vino, a na tradicionalnoj večeri sam zahvaljujući pozivu Udruge Kaštelanski crljenak 2001. i vrhunskom proizvođaču vina, Ivici Milanu održala govor o povezivanju Slavonije i Dalmacije u hotelu Resnik, Kaštel Štafilić.

Matelino vino iz Kaštel Šućurca ovogodišnji šampion

Na osnovu ispitivanja, stručna komisija sastavljena od priznatih enologa dodijelila je 83 boda marljivom gospodarstveniku, Ivanu Kovaču Mateli iz Kaštel Sućurca čije je odležano crno vino odnijelo ukupnu pobjedu te tako zaintrigiralo brojne okupljene goste.

"Riječ je to o vinu oplemenjenom na tradicionalan način iz 2015. godine s malo većim postotkom alkohola, dosta suvice, autohtonih kvasaca od plavca maloga, te relativno kasnoj berbi", priča ovogodišnji šampion, Matela kojemu su za petama u istoj kategoriji bili Ivica Radunić sa 80,2 boda,, PZ Kaštela Coop sa 78,8 bodova, Ivan Novak sa 74 boda i drugi koji se mogu podičiti srebrom ili broncom.

Pošip Ivice Milana osvojio srebro

Nastavljajući u tom ritmu, a kada govorimo o bijelom vinu berbe 2016. srebro s ukupnih 81 bodova snažno osvaja pošip malog, ali velikog proizvođača vina, Ivice Milana, neokrunjenog kralja bijelih sorti Dalmacije komu su za petama ovoj kategoriji bili Doris Čićek sa 79,6 bodova i veliki pjesnik poezije, znakoviti vinar, Mladen Kuzmanić sa 79,4 boda.

Pjesnik poezije i znakoviti vinar, Mladen Kuzmanić osvojio tri srebra

Govoreći o opolo berbi 2016. srebro je i ovdje otišlo u ruke Mladenu Kuzmaniću čije je vino ostvarilo 76,8 bodova isto kao i uzorci vina od Joška Žanića i Dragana Grgantova.

Crno vino Vlade Perišina drugo po redu najbolje ocijenjeno vino

Sa 82,6 bodova vino Vlade Perišina drugo je po redu ukupno najbolje ocijenjeno vino, te je zahvaljujući tome osvojilo srebro u kategoriji crnih vina berbe 2016. godine. Slijedila su ga u ovoj kategoriji, između ostalih, vina PZ "Kaštela Coop", Mladena Kuzmanića te vino dobrodušnog i uvijek nasmijanog Marina Remetina.

PZ "Kaštela Coop" osvojila dva srebra

Uzimajući u obzir da je PZ "Kaštela Coop" osvojila dva srebra, odlučili smo razgovarati s mladim upraviteljom zadruge, Juricom Škrapićem koji je ovom prigodom iskazao osobitu radost zbog postignutih rezultata.

Crljenak kaštelanski ostao bez nacionalnog natjecanja

No, nije sve bilo tako bajno. Ove su godine organizatori odlučili kako neće provesti nacionalno natjecanje za najbolja vina od crljenka kaštelanskog jer je pristiglo pet uzoraka. S tom se odlukom nisu složili neki od vinara koji smatraju da je isti svojevrstan kaštelanski brend do kojega treba držati, a zbog čega su, ovom odlukom zakinuti pojedini vinari koji su proizveli bogato vino od crljenka, a priznanje za to nisu dobili.

Povežimo Slavoniju i Dalmaciju i pobijedimo uvoz

Uzimajući u obzir sve teže stanje u Hrvatskoj, a poglavito u osiromašenoj Slavoniji i Baranji, nekoć regiji bogatoj tvornicama, obiteljima, sretnima i zaposlenima, a danas, unatoč bogatoj ravnici protkanoj zlatom, kraju suočenim sa sve većim demografskim padom, prosječnom dobi stanovništva od 42 godine, a sve zahvaljujući masovnom iseljavanju mladih i obrazovanih te sve težem stanju u poljoprivredi, kada govorimo o malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja se masovno gase, bila mi je čast i zadovoljstvo prihvatiti poziv Ivice Milana, kralja Kaštelanskog pošipa i Udruge kaštelanski crljenak te nazočiti dodjeli nagrada najuspješnijim vinarima na danima Grada Kaštela kako bih iskustva prenijela u moju Slavoniju jer iako nas dijele regije, svi imamo samo jednu domovinu.

Upravo stoga, želim istaknuti kako našim (i Dalmatinskim i Slavonskim) obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, udrugama i zadrugama na području Republike Hrvatske još uvijek nedostaje marketing kako bi privukli turiste i lokalno stanovništvo te tako ostvarili dodanu vrijednost za svoje proizvode i usluge. Zbog toga je nužno hitno promovirati domaće poljoprivredne proizvođače i njihova vina, a što kroz pisanje i osobno radim te oslabiti potrošnju uvoznih proizvoda i tako staviti kruh u ruke domaćem čovjeku. Organizirajmo zajedničkim snagama suradnju Slavonskih i Dalmatinskih poljoprivrednika. Ujedinimo se! Pobijedimo zajedničkog neprijatelja - uvoz.


Fotoprilog


Tagovi

14. Večer kaštelanskih vina Ivica Milan Jurica Škrapić Marin Remetin Mladen Kuzmanić Ivan Kovač Matela


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.