Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.01.2009.

Ledena berba na Plešivici

Diplomirani inženjeri i enolozi, Dragica Režek i Robert Brkić u lov na smrznute bobice plemenitoga grožđa sa ženskim beračkim timom krenuli još za mraka na minus 13 stupnjeva C.

  • 2.569
  • 125
  • 0

Reprezentativni podrum i vinogradi Mladina u Plešivičkom vinogorju imali su ovih dana prave uvjete za zimsku berbu i to nakon punih petnaest godina u kojima su zime bile preblage.

Sedamdesetak hektara vinograda, danas u sastavu Agrokora po posebnim ekološkim i klimatskim uvjetima (broj sunčanih sati i raspored oborina), ali i tehnologiji, predisponirani su za predikate, proizvodnju vrhunskih vina, a u perspektivi za pjenušce šampanjskom metodom.

Primjerice, traminac izborna berba već je četiri godine šampion, a broj i izbor sorata određen je kvalitativnim, a ne količinskim kombinacijama, pa se ovdje može kušati najfinije od najfinijega.

U tu (prebogatu) vinsku priču ovoga kraja bit će uključen tristo godina stari vinski podrum na plešivičkoj vinskoj cesti, ali s dodatnim vinskim sadržajima od Slavonije do Istre gdje Agrokor na svojim vinogradima i podrumima ustrajno radi na podizanju kulture uživanja vina.

Ledena berba? Priča je znana - jedan grof u zimskome lovu naišao na neobranu parcelu u svojim vinogradima. Naredio pobrati zaleđene bobice.... Danas se one prešaju na temperaturi nižoj od minus sedam. Smrznuta voda, led, ostane u bobici, a aromatični sirup s više i od 40 posto voćnih šećera lagano se i gusto cijedi. Nakon delikatne i duge fermentacije nastaju posebna vina za male bočice i rafinirane vinoljupce.

Upravo brojnost najkvalitetnijih sorti, a reprodukcija certificiranog sadnog materijala pod ravnanjem Dragice Režek već je osovljena na vlastite noge, omogućit će Mladini (u skladu s njezinim površinama) usmjerenje prema predikatima i pjenušcima, da se Božiji dar u što boljem obliku i užije.

Tekst i slike: Rajko Polić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]