AgroKlub.com

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Vinogradarstvo » Kutjevo traži od ministra kontrolu vina

Kutjevo traži od ministra kontrolu vina

Uvozno vino

Kutjevo traži od ministra kontrolu vina

Datum: 30.11.2016. 13:30

Kategorija:

Vinogradarstvo

Nakon brojnih nalaza kontrole mesa na hrvatskom tržištu, Uprava Kutjeva poslala je dopis ministru poljoprivrede u kojem zahtijevaju i kontrolu uvoznog vina, za koje kažu da se uopće ne kontrolira.

Salmonela u uvoznom mesu, povećana količina bakterija u domaćem siru, nedozvoljena količina pesticida u poriluku. Sve su to afere koje posljednjih dana potresaju Hrvatsku.

Potaknuta time, i Uprava Kutjeva, na čijem je čelu Mladen Pavić, poslala je dopis ministru poljoprivrede Tolušiću u kojem traže i kontrolu uvoznog vina. Smatraju kako se bez kontrole uvoznog vina također ugrožava zdravlje potrošača. U dopisu stoji:

"Ovim putem izražavamo punu potporu vašim nastojanjima da zaštitite zdravlje potrošača kao važno nacionalno pitanje, ali i domaće proizvođače koji pritisnuti uvozom gube tržišnu utakmicu. Kutjevo d.d. kao proizvođač i mesa i vina pozdravlja sve vaše aktivnosti i očekuje jednak pristup i tržištu vina u Hrvatskoj. Trenutna situacija s uvozom vina iz trećih zemalja bez kontrole također ugrožava zdravlje potrošača, a u podređen položaj stavlja domaću proizvodnju i nanosi goleme štete vinskom sektoru i nacionalnoj ekonomiji".

Uvozno vino ne prolazi kontrole kao domaća vina

"Vino domaćih proizvođača prije stavljanja u promet nadzire Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo (HCPHS), odnosno Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo, dok uvozno vino ne prolazi nikakve kontrole. Procjena je da će u 2016. godini uvoz takvog vina premašiti 25 milijuna litara, što čini trećinu domaće proizvodnje. Napominjemo kako je uvoz takvog vina u privilegiranom položaju u odnosu na domaće proizvođače jer ono ne prolazi kontrole prije stavljanja na tržište", stoji u dopisu upućenom ministru poljoprivrede.

Foto: kutjevo.com

Broj pregleda članka: 1775; Uspješnost članka: 169.75

Tagovi: Hrana, Uvoz, Vino, Kutjevo, Kontrola

Ključne riječi članka: kutjevo, trazi, od, ministra, kontrolu, vina, kontrole, prolazi, domaće, zdravlje, kutjevo, potrošača, zdravlje potrošača, ugrožava zdravlje potrošača, također ugrožava zdravlje


Karolina Tušek

Svi tekstovi autora

Autorica Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!