Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupaža vina
  • 13.01.2018. 12:00

Kupažiranje za bolju kvalitetu vina

Kupaža vina predstavlja miješanje dva ili više vina, neujednačene kvalitete, jer je grožđe neujednačenog sastava i različito sazrijevalo, a rezultat je vino izmijenjenog sastava sa senzornim osobinama.

  • 4.963
  • 85
  • 0

Svakome tko se bavi vinarstvom cilj je stvoriti kvalitetno vino. Međutim, mora raspolagati dovoljnim količinama vina od različitih sorti grožđa.

Stručnjaci napominju da o tome treba voditi računa pri samom podizanju vinograda, a odabir sorti bi trebao odgovarati vinogradarskom području.

Kupažiranje popravlja kvalitetu vina

Kupaža vina predstavlja miješanje dva ili više vina, neujednačene kvalitete jer je grožđe neujednačenog sastava i različito sazrijevalo, a rezultat je vino izmijenjenog sastava sa senzornim osobinama.

"Pritom se ne dobiva sortno vino, već određen tip vina, gdje je potrebno voditi računa da odabir vina bude takav da se nadopunjuju. Cilj je postići tipiziranje, osvježavanje starih vina, popravak kvalitete, odnosno otklanjanje mana i nedostataka", objašnjava dipl.inž.polj. Ljiljana Gvozdić.

Dodaje da nije poželjno miješati jako oksidirana prestara vina (ona koja su duže držana u drvenim posudama ili su bila u dodiru sa zrakom) s mladim, jer se gubi određena količina mladog vina koja se koristi, a učinak se ne postiže.

Pretakanjem do dobrog vina

Kada se obavlja kupaža vina?

Kupažu je potrebno obaviti nakon završene fermentacije, prilikom prvog pretakanja. Tada dobiva na vremenu za postizanje izmijenjenog sastava i željenih senzornih osobina. Miješanje kupažiranih vina vrši se pretakanjem, pomoću miješalica, ali i crijevom zaronjenim u vino, kroz koje se propušta zrak.

"Da bi se znalo kako vršiti postupak kupažiranja, koji odnos vina miješati, može se znati računalnim putem, kao i putem ogleda na malo, gdje može biti postavljeno radi sigurnosti i više ogleda, pri čemu tako spremljene kupaže ocjenjuju degustatori ili dobri poznavatelji vina", kaže Gvozdićeva.

Dakle, degustirajte svako vino ponaosob, pa približno odredite u kojim ćete ih omjerima miješati. Testirajte nekoliko kupaža, dok ne odredite najbolju.

Foto: 23359184 / Bigstock


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.