Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarstvo u Dalmaciji
  • 12.08.2013.

Kuda plovi dalmatinski vinski brod

Problemi dalmatinskog vinogradarstva i vinarstva sve su veći.

  • 482
  • 45
  • 0

Kako u bačvama dalmatinskih konoba stoje velike količine neprodanog vina, pa čak i do dvije berbe, interesantno je bilo porazgovarati s predsjednikom udruge Dalmatinskih vinara, gospodinom Želimirom Bašićem, u Zadružnom Savezu Dalmacije. Na pitanje kakva je budućnost dalmatinskih vinogradara i vinara gospodin Želimir je odgovorio, "Ono što su u Slavoniji žitna polja to su u Dalmaciji vinogradi. Još uvijek velik broj stanovništva ruralnog prostora u Dalmaciji živi od loze pa je ona na ovom području najznačajnija poljodjelska kultura, prostorno i financijski. Na žalost vinogradari i vinari zbog nebrige drugih su došli na niske grane. Dokle dalmatinski težak šuti, radi i bori se sa prirodom i drugim problemima , drugi su glasni i puna ih je sabornica, ceste i mediji. Godinama su se taložili problemi koji su doveli do ove situacije. Dugogodišnje zabrane promocije izvoza otvorenog u cisternama, nepostojanje selektivnih kredita za grožđe, rano ukidanje stimulacije samo su neki od razloga ovakve situacije."

Teško današnje stanje vinogradarstva i vinarstva karakterizira i velika stagnacija potrošnje vina, a uvoz drastično raste. Već 2011. godine zalihe vina su iznosile 1,037.857 hektolitara, a što predstavlja skoro dvije berbe. S druge strane izvoz iz Hrvatske se smanjuje, poglavito s prostora Dalmacije. "Iako znamo da je područje Dalmacije klimatski najpogodnije za uzgoj najplemenitijih sorata loze, da se od dalmatinskih sorata proizvode najkvalitetnija vina, na hrvatskoj vinskoj karti, kojom se prezentiraju kvalitetna vina, najmanje ima dalmatinskih", zaključio je gospodin Želimir Bašić.

Stječe se dojam da kvaliteta i nije upitna za plasman vina već samo dobro organizirana promidžba, tako da se u posljednje vrijeme pokazalo da su vina Istre, Slavonije, Srijema i drugih dijelova Hrvatske, bolja od dalmatinskih. Nitko ne osporava njihovu kvalitetu, ali Dalmacija se ima, kada su u pitanju vina, čime ponositi.


Tagovi

Kuda Potrošnja Želimir Bašić Vino Dalmacija Uvoz vina Izvoz Vinograd


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije