Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraljevina Zelina
  • 25.04.2019. 12:00
  • Zagrebačka, Sveti Ivan Zelina

Kraljevinu Zelinu pio je i Beethoven, a tko ima pravo stavljati to vino na tržište?

Zahvalna sorta za uzgoj jer ima dobre prinose i s malo trsova se može dobiti dosta vina, u literaturi se prvi put spominje 1841.

Foto: Marinko Petković
  • 1.459
  • 68
  • 0

U sklopu 2. Revije najboljih vina Zagrebačke županije, organizirana je i radionica pod nazivom ''Kraljevski užitak – prvo ljetno vino – Kraljevina Zelina'' koju je vodila Ivana Puhelek Purek iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo (ZVV), ali i dalje traju prijepori vinara tko ima pravo stavljati kraljevinu na tržište?  

Puhelek Purek je kazala da je osam vinara, proizvođača kraljevine Zeline, zadovoljilo uvjete županijske robne marke za stavljanje toga vina prošlogodišnje berbe, kojeg još zovu i kraljicom Prigorja, na otvoreno tržište. Riječ je o vinu Bedekovich, OPG Jarec-Kure, OPG Karlo Kos – vina Kos, vina Kos-Jurišić, klet Ljubekov gaj, OPG Puhelek Purek, OPG Karlo Večaj i OPG Branimir Žigrović.

Zahvalna sorta za uzgoj

Inače, Zagrebačka je županija sa svojih pet milijuna trsova, devet vinogorja, posađenih na više od 900 hektara površine u samom vrhu Hrvatske, bilo prema broju vinara, vinskih etiketa, vinskih cesta i općenito vinogradarsko-vinskih projekata. Među najuspješnijim projektima posebno se izdvajaju županijske robne marke – poput Kraljevine Zeline i Portugizca Plešivice, od 2002. godine te projekt promocije vina s Vinskom kraljicom, koja se u Županiji kontinuirano kruni od 2003. godine.

Kraljevina Zelina

Puhelek Purek je istaknula da kraljevina Zelina, a nije svaka kraljevina, jer imamo zelenu, crvenu i mirisavu, zahvalna sorta za uzgoj jer ima dobre prinose i sa malo trsova se može dobiti dosta vina. Grad Sveti Ivan Zelina jedini je grad u Hrvatskoj koji ima vinsku smotru, ne samo kraljevine, staru 150 godina.  

Predsjednik Udruge Kraljevina Zelina Željko Kos ističe da je obvezno reduciranje kvantitete kraljevine da bi se dobilo kvalitetno vino koje je konačno lani postalo kućno vino brojnih restorana u Dalmaciji, posebno onih od Splita do Makarske.  

S druge strane, predsjednik Udruge Brina iz Donje Zeline Željko Jarec, kaže da samo on ima više od 10.000 litara kraljevine, koju prodaje na vinskoj cesti u Zelini, ali i kao drugi vinari, najviše u restoranima u Zagrebu i dalje. Jarec drži da nagomilana birokracija ubija vinare, jer je samo za prebacivanja OPG na obrt,  dokaz o žiro računu trebalo dostaviti na čak sedam različitih adresa. 

Zelinsku kraljevinu pio i Beethoven

Ivana Puhelek Purek je 2016. godine i doktorirala na kraljevini, a bila je i vinska kraljica Zagrebačke županije. No, i taj je dobro zamišljeni projekt, koji je trebao postati nacionalni, kao i županijske vinska ceste, a postoje čak tri, pomalo zamro jer kušaonice u vinarijama, osim kleti Ljubekov gaj u Zelini, nisu otvorene bez prethodne najave gostiju.   

U literaturi se kraljevina prvi put spominje 1841. godine. U 19 stoljeću je to bila najznačajnija sorta i bazno vino Prigorja i  Zagorja, a njezina loza je rasla i u usred Zagreba, u današnjoj Tomićevoj ulici. Legenda kaže da je zelinsku kraljevinu pio i Beethoven, a već se desetak godina koristi i za pjenušce, iako je na početku bilo dosta skeptika.

Radionicu je vodila Ivana Puherek Purek 

Naravno, i kraljevina se pila kako gemišt, ali se uz pomoć županije i vrijednih vinara, koji i dalje lome koplja oko toga tko je ima pravo prodavati na tržištu, kao robnu marku ili autohtonu vinsku sortu, izborila za svoje mjesto na tržištu. Četiri klona kraljevine su se pokazala kao najbolja, a na slijepom kušanju na radionici, odabrano društvo vinskih znalaca, izabralo je za najbolje kraljevine one Jarec Kure i Puhelek Purek. 


Fotoprilog


Tagovi

Zelinska kraljevina Kraljevina Zelina Vinska kraljica Autohtona sorta


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]