Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 13.07.2016. 15:00

Kraj problemima s pepelnicom i grozdovim moljcem!

U vinogradima u kojima nije na vrijeme i pravilno obavljena zaštita, vidljivi su simptomi pepelnice. U tijeku je i let druge generacije grozdovih moljaca.

Foto: strecosa/pixabay.com
  • 2.496
  • 122
  • 0

U vinogradima u kojima nije na vrijeme i pravilno obavljena zaštita, vidljivi su simptomi pepelnice. U tijeku je i let druge generacije grozdovih moljaca. Za zaštitu vinograda tvrtka Syngenta preporuča fungicid Dynali i insekticid Affirm s kojima nestaju problemi s pepelnicom i grozdovim moljcem.

Simptomi pepelnice lako se prepoznaju

Kiše slabijeg intenziteta sa sunčanim razdobljima, visokom temperaturom i vlagom zraka, favoriziraju razvoj pepelnice za koju kažemo da je vrlo podmukla bolest. Ona napada list, ali najviše stradaju bobice koje zaostaju u rastu i naknadno pucaju te se na njih naseljava siva plijesan. Takvo trulo grožđe je loša sirovina u proizvodnji vina.

Pepelnica na bobama

Simptomi pepelnice lako se prepoznaju po pepeljastoj prevlaci, no ponekad je tada već kasno za uspješnu zaštitu, zato se u intenzivnim vinogradima ova bolest suzbija preventivno kad se ostvare uvjeti za razvoj bolesti. Da bi uspješno suzbili pepelnicu sve do zatvaranja grozda u ovoj fazi koristimo najučinkovitije fungicide kao što je Syngentin novi fungicid Dynali.

Dynali sadrži dvije djelatne tvari difenkonazol i ciflufenamid. Difenkonazol je sistemični fungicid. Osim površinskog djelovanja, difenkonazol pokazuje izraženo sistemično i kurativno djelovanje te zaustavlja već postojeće zaraze i sprječava daljnje širenje.

Ciflufenamid je potpuno nova djelatna tvar iz skupine fenilacetamida. U biljci se širi translaminarno, a ima izražena svojstva djelovanja plinovitom fazom. Po osobinama i načinu djelovanja ima odlično preventivno, ali i kurativno djelovanje. Dynali se preporučuje u dozi 0,5-0,65 lit/ha ili 50-65 ml u 100 lit za klasično prskanje. Uz Dynali za suzbijanje plamenjače dodajte Ridomil Plus u dozi od 4,0 kg /ha ili 400 g/100 l za 400 do 450 čokota.

Grozdov moljac

Štete od grozdovog savijača

Osim pepelnice i plamenjače, veliki problem predstavlja i druga generacija grozdovih moljaca. Za točne termine suzbijanja grozdovih moljaca bitno je utvrditi početak leta i trenutak polijeganja jajašaca za što se koriste feromonske lovke. U nedostatku lovki tvrtka Syngenta preporuča pratiti redovne SMS poruke koje šalju vinogradarima. Za zaštitu od grozdovih moljaca najbolji izbor je insekticid Affirm. Koristi se u dozi 1,5 kg /ha ili 150 g za 100 lit vode.

Suzbijanje cikadija

Svakako se ne smije zaboraviti na nastavak suzbijanja cikada (prijenosnika fitoplazmi). Preporučamo primjenu insekticida Actara u dozi od 200 g/ha ili 20 g za vinograd od 400 do 450 čokota.

Za više informacija o zaštiti vinove loze obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: strecosa/pixabay.com


Tagovi

Syngenta Zaštita Grozdov moljac Pepelnica Fungicid Insekticid Siva plijesan


Partner