Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Covid-19
  • 07.10.2021. 13:00

Komisija donijela izvanredne mjere potpore za sektore vina, voća i povrća

Prijeko potrebne mjere potpore u ovim će teškim vremenima rasteretiti proizvođače u cijeloj Uniji, komentirao je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.163
  • 113
  • 0

Europska komisija donijela je izvanredne mjere potpore za sektore vina, voća i povrća.

Kako navode u priopćenju, mjere potpore za vino uključuju povećanje potpore instrumentima za upravljanje rizikom kao što su osiguranje berbe i uzajamni fondovi te produljenje postojećih mjera fleksibilnosti do 15. listopada 2022.

Za sektor voća i povrća potpora organizacijama proizvođača, koja se obično izračunava na temelju vrijednosti proizvodnje, nadoknadit će se tako da iznosi najmanje 85 posto iznosa potpore u prethodnoj godini.

"Ove prijeko potrebne mjere potpore, koje se nadovezuju na one koje su već predložene 2020. i produljene 2021. u ovim će teškim vremenima rasteretiti proizvođače u cijeloj Uniji", komentirao je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski podsjetivši s kojim su se sve nedaćama "borili" proizvođači. 

"Ovogodišnji ekstremni vremenski uvjeti, od proljetnog mraza i poplava pa do toplinskih valova, uzrokovali su posebno velike poteškoće za sektore vina, voća i povrća. Uslijedili su nakon ionako teške 2020. godine koju je obilježila kriza uzrokovana bolešću Covid-19", istaknuo je. 

Kada je riječ o mjerama za vinski sektor, države članice EU-a i dalje mogu izmjenjivati svoje nacionalne programe potpore u bilo kojem trenutku (što je inače bilo moguće samo dvaput godišnje, i to do 1. ožujka odnosno 30. lipnja svake godine). Za aktivnosti promidžbe i informiranja, restrukturiranje i konverziju vinograda, zelenu berbu i ulaganja, mogućnost dodjele većeg doprinosa iz proračuna EU-a produljena je do 15. listopada 2022.

Doprinos iz proračuna EU-a za osiguranje berbe povećan je sa 70 na 80 posto do 15. listopada 2022. Potpora namijenjena financiranju troškova osnivanja uzajamnih fondova udvostručena je, i to s 10, 8 i 4 posto u prvoj, drugoj i trećoj godini provedbe na 20, 16 odnosno 8 posto. Produljena je fleksibilnost mjera u okviru programa za vino do 15. listopada 2022.

Potpore i za sektor voća i povrća

Za sektor voća i povrća, potpora EU-a organizacijama proizvođača, koja se obično izračunava na temelju vrijednosti proizvodnje u određenoj godini, nadoknadit će se tako da iznosi najmanje 85 posto iznosa potpore u prethodnoj godini, čak i ako vrijednost u tekućoj godini bude manja.

Ta će se nadoknada, pojasnili su iz Komisije, ponuditi u slučaju smanjenja vrijednosti proizvodnje od najmanje 35 posto u odnosu na prethodnu godinu zbog prirodnih katastrofa, klimatskih uvjeta, bolesti bilja ili najezde nametnika koji su izvan kontrole organizacije proizvođača.

"Osim toga, ako proizvođači dokažu da su poduzeli preventivne mjere protiv uzroka smanjenja proizvodnje, vrijednost proizvodnje na kojoj se temelji iznos potpore bit će jednaka vrijednosti u prethodnoj godini", navode. 

Podsjećaju, zbog dosad nezabilježenih izazova uzrokovanih pandemijom bolesti Covid-19 prvi paket mjera donesen je u svibnju 2020., a iste te dopunjene su u srpnju drugim paketom za sektor vina.

U okviru paketa donesen je niz mjera u obliku provedbenih akata. Delegirani akti prolaze dvomjesečno razdoblje kontrole Europskog parlamenta i Vijeća.


Tagovi

Europska komisija Covid-19 Paket mjera Sektor vina Uzgoj povrća Proizvodnja voća Janusz Wojciechowski


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo