Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 22.11.2023. 15:00

Koje su TOP 3 zemlje u europskoj proizvodnji vina?

Čak 83 posto proizvodnje čine samo tri zemlje. Druge su daleko iza njih

Foto: Depositphotos/mrfotos
  • 913
  • 58
  • 0

Proizvodnja vina u Europskoj uniji, uključujući pjenušac, porto i mošt, je u 2022. iznosila 16,1 milijardu litara.

Tri zemlje najveći proizvođači

Tri zemlje čine 83 posto proizvodnje. Italija i Španjolska su doprinijele sa skoro pet milijardi litara, što predstavlja 62 posto ukupne proizvodnje, dok je Francuska proizvela 3,4 milijarde litara ili 20 posto. Ostali proizvođači koji premašuju jedan posto od ukupnog iznosa EU su: Njemačka sa četiri, Portugal iznad dva i Mađarska ispod dva posto.

Italija je najveći izvoznik

Članice EU su u 2022. godini izvezle 7,2 milijarde litara vina, a skoro polovina ili 3,2 milijarde litara, što čini 44 posto, je izvezena u zemlje izvan Unije. Najviše je izvezeno u Ujedinjeno Kraljevstvo, 0,7 milijardi litara ili 23 posto, a slijede SAD sa 0,7 milijardi litara ili 22 posto, Rusija sa 0,3 milijarde litara ili devet posto.

Na mjestu najvećeg izvoznika i dalje je Italija s izvozom od 2,2 milijarde litara u 2022. godini, što predstavlja 30 posto izvoza vina članica EU. Slijede Španjolska s 2,1 milijardu litara ili 29 posto i Francuska s 1,4 milijarde litara, odnosno 19 posto.


Tagovi

Eurostat Vino Prodaja vina Izvoz vina Vinarstvo Proizvodnja vina Italija Talijansko vino EU vino


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo