Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 10.04.2017. 09:00

Koja zaštita je potrebna vinovoj lozi u travnju?

Početkom travnja i dolaskom toplijeg vremena vinova loza započinje s rastom i razvojem iz pupova. Obratite pažnju na neke važnije bolesti i štetnike, kao što su crna pjegavost, plamenjača, grinje, lozin pauk i drugo te provedite pravovremenu zaštitu.

  • 8.538
  • 189
  • 1

Početkom travnja i dolaskom toplijeg vremena vinova loza započinje s rastom i razvojem iz pupova. Porast ovisi o klimatskim prilikama, sorti i podlozi, ali i o samom položaju vinograda. Početkom vegetacije preporuča se obratiti pažnju na neke važnije bolesti i štetnike.

U periodu kretanja vegetacije skrećemo pozornost na suzbijanje crne pjegavosti (Phomopsisa) i prezimljujuće pepelnice (luga) dok se plamenjača suzbija kad promjer listova prijeđe 2-3 cm.

Od štetnika koji se mogu pojaviti opasne su grinje (erinoza i akarinoza), grba korak (Peribathodes rhomboidaria) zatim lozine pipe (Otiorhynus spp.), te cigaraš (Byctiscus betulae).

Crna pjegavost

Crna pjegavost (Phomopsis viticola) je najopasnija bolest u fazi početka vegetacije, ona iz godine u godinu polako razara drvo te smanjuje prinose sve dok ne izazove potpuno propadanja trsova.

Simptomi crne pjegavosti lako se mogu uočiti na rozgvi u vrijeme rezidbe:

  • kora je srebrnaste ili bijele boje sa karakterističnim rak ranama na prva 2-3 internodija
  • pupovi na zaraženoj rozgvi kasnije kreću ili kržljaju sa karakterističnim oštećenjima u obliku uzdužnih pukotina
Simptomi pepelnice i crne pjegavosti

Pepelnica vinove loze

Pepelnica vinove loze prezimi u pupovima, na kori i otpalom lišću. Prve zaraze mladica se obično ne primijete, ali se može prepoznati zaražena rozgva iz predhodne vegetacije. Preporuka je pepelnicu suzbijati preventivno, odmah od faze bubrenja pupoljaka. Pepelnica se u kasnijoj fazi razvije u obliku pepeljaste površinske prevlake na listovima, bobicama i mladicama. Gljiva brzo preraste kožicu bobe, koja otvrdne, prestane rasti, pukne, tako da se vide sjemenke. Tako zaražene bobice do berbe napadaju truležnice.

Zaštita vinograda od crne pjegavosti i pepelnice na početku vegetacije:

1. Fenofaza vunastog pupa do 2 cm:

  • za crnu pjegavost i bolesti kore (drveta), tvrtka Syngenta preporuča bakreni pripravak Nordox 75 WG u koncentraciji 0,15% (15 g/10 lit), koji se jako dobro veže na rozgvu i kiša ga teško ispire te je najkvalitetniji bakreni pripravak na tržištu
  • za pepelnicu se preporuča Thiovit Jet u odmjeri 60 g/10 lit (viša doza samo ako ima grinja)

2. Fenofaza razvoja mladice 2-25 cm dužine:

  • u ovoj fenofazi vinogradu prijeti opasnost od tri bolesti: crna pjegavost, pepelnica i plamenjača
  • najbolji izbor za zaštitu je Universalis u količini 20 ml/10 lit, koji se odlikuje vrhunskim djelovanjem, u sebi sadrži dvije djelatne tvari koje suzbijaju sve tri navedene bolesti kako kontaktno tako i lokosistemično.
Syngentina preporuka za zaštitu vinove loze

Grinje na vinovoj lozi

Grinje predstavljaju značajne štetnike u ranoj fazi bubrenja pupoljaka, a ponekad i kasnije tijekom ljeta. Na lozi živi nekoliko vrsta koje su iz različitih rodova no za determinaciju je potrebna lupa ili mikroskop jer su vrlo sitne i oku nevidljive.

Na početku vegetacije obično se prvo pojave eriofidne grinje, a njihova oštećenja stručno nazivamo Erinoza ili Akarinoza. U kasnijoj fazi na lozi se može pojaviti crveni (voćni) i žuti lozin pauk te rijeđe koprivina grinja.

Zaštita od grinja je potrebna samo u onim područjima gdje se redovito javljaju. Za tu namjenu preporuča se prvo prskanje u fazi vunastog pupa s pripravkom Thiovit Jet 1-2% (100-200 g/10 lit) koji osim primarne namjene za suzbijanje prezimljujuće pepelnice uspješno ometa razvoj eriofidnih grina, a za kasnija prskanja kad mladice pređu 3-5 cm najbolji izbor je pripravak Vertimec u koncentraciji 0,075% ili 7,5 ml/10 lit jer djeluje na više vrsta grinja te ima rezidualno (produženo) djelovanje.

Grba korak

Grba korak je gusjenica koja izgriza pupove u fazi vunastog pupa. Suzbija se iznimno piretroidima ako je potrebno, inače je sporadični štetnik i ne javlja se svake godine i u svim vinogradima.

Važne napomene za prva prskanja vinograda:

  • naveden doze i koncentracije pesticida odnose se na klasično prskanje (leđnim prskalicama bez zračne potpore). S količinom škropiva od 100 lit u ovoj fazi možete oprskati 800 do 1.000 trsova.
  • ako koristite traktorske raspršivače, utrošak škropiva ovisi o tlaku, brzini kretanja i tipu dizni. U tom slučaju pridržavajte se hektarske doze s uputstva na pripravku umanjene za 50-60% (mali volumen zelene mase).
  • koristite svu propisanu zaštitnu opremu i primijenjujte pripravke odgovorno kako bi zaštitili sebe i okoliš.
  • ne dozvolite da vam kiša ispere sredstvo nakon prskanja.
  • planirajte zaštitu minimalno 6 sati prije kiše.

Za više informacija o zaštiti vinove loze, obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Syngenta Prskanje Zaštita Vinograd Vinova loza Vunasti pup Crna pjegavost Plamenjača Grinje Bolesti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P