Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 28.05.2015. 14:00
  • Varaždinska

Kišno vrijeme pogoduje bolestima vinove loze

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 62
  • 4
  • 0

Od posljednje preporuke prošlo je 20 dana. Prošloga vikenda prevladavalo je vrlo kišno vrijeme, s oborinama i do 120 mm, ovisno o lokalitetu. Vinova loza nalazi se u fenofazi BBCH 55-61, ovisno o sorti.

Vrlo je važno provoditi mjere zaštite protiv najvažnijih bolesti vinove loze, a to su plamenjača (Plasmopara viticola) i pepelnica (Erysiphe necator). Ovisno o vremenskim prilikama, zaštitu treba obavljati fungicidima svakih 8 do 14 dana.

Za suzbijanje peronospore moguće je koristiti Mikal flash, Mikal premium F, Azimut WG, Ridomil gold combi WG, Forum star, Melody duo WP, Antracol combi WP, Ridomil gold MZ, Galben F ili Pergado MZ, a protiv pepelnice Nativo WG, Domark ME, Collis, Postalon ili Luna experience SC.

S obzirom na obvezu pridržavanja načela integrirane zaštite, važno je pratiti ograničenja za upotrebu vezana uz svaki fungicid i insekticid, a koja su naznačena na etiketi svakog preparata i u Tehološkim uputama za integriranu proizvodnju grožđa.

Posljednjih nekoliko dana prevladavalo je vrlo kišno razdoblje koje pogoduje ranom razvoju botritisa. Na nekim sortama razvoj bolesti je već počeo, primjerice, na rajnskom rizlingu. Za tu namjenu možemo koristiti neke od botriticida kao što su Teldor SC 500, Chorus 75 WG, Cantus ili Botril 300 SC.

Prva generacija grožđanih moljaca (žuti i pepeljasti grozdovi moljci), praćena je feromonskim mamcima. Ulov leptira nije prošao kritičnu brojku od 75 komada, stoga ih za sada nije potrebno suzbijati. Pridržavajte se Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju, koju su dužni provoditi svi poljoprivrednici od 01.siječnja 2014. godine. Obavezno prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja, pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajte. Otpadnu ambalažu zbrinite na propisani način.

Martina Borić
martina.boric@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Kiša Vinova loza BBCH 55-61 Plamenjača Martina Borić Pepelnica Peronospora Mikal Premium F Luna Experience SC Integrirana zaštita Tehnološke upute Botritis Rajnski rizling Cantus Grožđani moljci


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs