Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 02.01.2009.

Kaštelima Centar za vinogradarstvo

SPORAZUM SURADNJA AGRONOMSKOG FAKULTETA SA GRADSKIM ČELNICIMA

  • 1.941
  • 94
  • 0

Grad Kaštela u 2009. godini osniva Centar za razvoj vinogradarstva i vinarstva. Temeljem suradnje sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom i s Poljoprivrednom zadrugom Kaštelacoop kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić, dekan zagrebačkog Agronomskog fakulteta prof. dr. sc. Davor Romić i ravnatelj PZ Kaštelacoop Ante Vuletin potpisali su sporazum o poslovnoj suradnji na unapređenju razvoja vinogradarstva i vinarstva u gradu u kojemu ta grana poljoprivredne djelatnosti ima i te kako dugu tradiciju.

Potpisanim dokumentom definirani su poslovi i obveze sporazumnih strana za proizvodno-vinogradarsku godinu 2008./9. koji će biti obavljeni nakon osnivanja centra. Tim sporazumom dogovorena je eksperimentalna proizvodnja tržišno značajnih količina vina od autohtonih kaštelanskih sorti u TZ Kaštelacoop, dok će se isto tako početi sa stvaranjem preduvjeta za ozdravljenje autohtonih kaštelanskih sorti od virusa.

- Grad Kaštela će u projekt uložiti gotovo 320.000 kuna s ciljem poticanja proizvodnje kvalitetnih kaštelanskih vina po kojima bi naš grad u skoroj budućnosti po toj djelatnosti postao prepoznatljiv. U idućoj godini planiramo proizvodnju 5000 boca vina uz prezentaciju te potrebe grada Kaštela i Agronomskog fakulteta - izjavio je kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić.

Svakako valja spomenuti kako je otkriće crljenka kaštelanskog kao sinonima američkog zinfandela područje Kaštela učinilo jednim od najpoznatijih vinskih destinacija svijeta, dok je isto tako počela i revitalizacija kaštelanskih sorti te proizvodnja loznih crjepova. Isto tako valja spomenuti kako će biti potrebno tehnološki unaprijediti vinogradarstvo, i to kao preduvjet za tržišno isplativu proizvodnju.

Gradonačelnik Udovičić dodao je kako je dogovoreno da će Agronomski fakultet obaviti uvid prostora i opreme u PZ Kaštelacoop, te će predložiti prilagodbe prostora i nabave opreme kako bi se uvele nove tehnologije u proizvodnji vina. Temeljem dosadašnjih saznanja o gospodarskim karakteristikama kaštelanskih sorti preporučit će se odgovarajuća tehnologija prerade i dozrijevanja vina, pri čemu će se i nadzirati proizvodnja. Uz to PZ Kaštelacoop će ustupiti prostor zadruge za proizvodnju vina, obavit će se adaptacija prostora za vinifikaciju, nabaviti posebne bačve za dozrijevanje vina u sljedeće tri berbe.


Izvori

Slobodna Dalmacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Neprevaziđen "buket"... Sretan #8mart 💐