• Pepeljasti grožđani moljac
  • 25.06.2018. 13:30

Kako suzbiti pepeljastog grožđanog moljca?

Pepeljasti grožđani moljac je kukac koji, prema mišljenju stručnjaka, može načiniti ozbiljne štete na vinogradima. Ovaj štetnik godišnje ima tri generacije, a najveću štetu prave njihove gusjenice.

Foto: Flickr / Ben Sale
  • 1.496
  • 47
  • 0

Pepeljasti grožđani moljac (Lobesia botrana) je leptir svijetlosivog tijela, dužine 5-6 milimetara. Njegova prednja krila su pepeljastosiva, sa svjetlijim i tamnijim šarama, dok su zadnja svijetlosiva. Štetne su samo njihove gusjenice, koje mogu dostići dužinu do jednog centimetra. U početku su žute, a kasnije postaju zelenkastožute. Na tijelu gusjenice se nalaze bradavice iz kojih izrastaju dlake. Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede, Zoran Panajotović, pepeljasti grožđani moljac zajedno sa žutim grožđanim moljcem, kako im i sam naziv kaže, napada grožđe u našim vinogradima. On prezimljava u obliku lutke, a godišnje ima tri generacije.

Prva generacija pepeljastog grožđanog moljca javlja se prije cvjetanja loze

Leptiri proljetne generacije ovog kukca pojavljuju prije cvjetanja vinove loze. Gusjenice se najprije uvlače u cvjetove i grizu ih. Nakon cvjetanja larve prave gnijezda obavijajući bobice grožđe kojima se hrane. "Paučina" u grozdovima je prvi jasan znak prisustva pepeljastog grožđanog moljca, pa se često događa da čitavi dijelovi grozda budu uništeni. Za 3-4 tjedna gusjenice narastu u dužinu do 11 milimetara, pa tokom lipnja i srpnja stvaraju svilenaste bijele čahurice u raznim zaklonima iz kojih se kasnije pretvaraju u leptire ljetne generacije. Ženke potom polažu jaja, naročito na bobice grozda, a gusjenice žive u njima dok ne izrastu, a potom ih uništavaju i onda se ponovo učahure te daju leptire jesenske generacije.

Pri vlažnom vremenu može doći do totalne štete

Treća generacija moljca javlja se krajem kolovoza ili početkom rujna. Ženke tada svoja jaja polažu na poluzrele bobice grožđa. Ukoliko je postotak vlage manji od 40%, a temperatura viša od 27ºC, jaja ovoga štetnika se suše. Načete ili potpuno izjedene bobice se, pri suhom vremenu, također suše, pa šteta nije velika. Međutim, ukoliko je vrijeme vlažno, oštećena zrna trule i napada ih siva trulež, Botrytis cinerea, tako da cijeli rod za kratko vrijeme, može biti uništen.

Spriječite pojavu botritisa u vinogradima

Čime suzbijati pepeljastog grožđanog moljca?

Pri suzbijanju pepeljastog grožđanog moljca treba poduzeti sljedeće mjere:

  • gusjenice ovog štetnika mogu se suzbijati različitim insekticidima kao što su na primjer: Avaunt 15 SC, Lannate 90, Nurelle D, Vantex 60 CS. Pri tome je, napominju stručnjaci, vrlo bitno pratiti let leptira i polaganje jaja, kako bi se što preciznije odredili termini tretiranja. Za uspjeh je najvažnije da se glavno suzbijanje gusjenica obavi u proljeće, jer je cilj suzbiti prvu generaciju moljaca (prije cvjetanja) da bi bila smanjena opasnost od napada druge (opasnije) generacije.
  • Agrotehničke mjere se poduzimaju radi poboljšanja strujanja zraka u vinogradima.
  • Korištenje feromonskih klopki za praćenje leta mužjaka (4-8 dana), a nakon najvećeg ulova. treba obaviti zaštitu vinove loze insekticidima.

Tagovi

Pepeljasti grožđani moljac Lobesia botrana Vinova loza Vinogradarstvo Zaštita bilja Zoran Panajotović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

15. Vinski Bor Maraton, Zmajevac, Baranja, 25. - 26. rujna 2020.