Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ESCA
  • 26.08.2018. 13:30

Kako spriječiti pojavu gljivične bolesti ESCA u vinogradima?

Upozoravamo sve vinogradare na provođenje preventivnih mjera za sprječavanje širenja navedene bolesti. Ukoliko primijetite trsove s prikazanim simptomima obavezno ih uklonite iz vinograda.

Foto: Wikipedia/Bauer Karl
  • 1.540
  • 45
  • 0

Obilaskom terena te stalnim upitima vinogradara i ove godine se u velikom intezitetu pojavila gljivična bolest ESCA (apopleksija ili apoplektično venuće) koja se prenosi prilikom rezidbe škarama s zaraženih na zdrave trsove i time se zaraza širi čitavim vinogradom.

Upozoravamo sve vinogradare na provođenje preventivnih mjera za sprječavanje širenja navedene bolesti. Ukoliko primijetite trsove s prikazanim simptomima obavezno ih uklonite iz vinograda.

Prvi vanjski simptom jest promjena boja na listovima. Na plojci između glavnih žila javljaju se izdužene žute ili crvenkastosmeđe nekroze. Između tog nekrotiziranog dijela nastaje šira ili uža zelena zona. List poprima specifičan izgled „Tigrovih šara“. Ako nekroza prekrije veći dio plojke, list se osuši. Posljedice mogu biti vidljive na svim organima trsa. Sve te promjene na listovima i na vanjskom izgledu trsa su posljedice promjena koje su nastale u unutrašnjosti trsa. Na presjeku stabla vide se različite promjene.

Glavne mjere zaštite od ove bolesti su isključivo preventivne. Prva preventivna mjera protiv apopleksije je korištenje certificiranih odnosno deklariranih loznih cjepova. Budući da za podizanje novih vinograda uglavnom koristimo površine na kojima rastu šume, šikare, stari voćnjaci ili stari vinogradi, nakon krčenja potrebno je “odmarati” tlo 2-3 godine, odnosno čak 4-6 godina ako je prethodni nasad bio zaražen bolestima drva ili virusnim česticama. Ostale preventivne mjere obuhvaćaju premazivanje rana od rezidbe zaštitnim voćarskim voskom kako bi se spriječio ulaz spora gljive u biljku, te u slučaju pojave bolesti uklanjanje zaraženih trsova iz vinograda.

Pošto je uzročnik ove bolesti patogena gljiva glavni način na koji prenosimo ovu bolest u vinogradu jest škarama prilikom rezidbe. Da bi se spriječio prijenos te bolesti potrebno je tijekom rezidbe dezinficirati alat odnosno škare. Obavezno dezinfekcija škara i drugog pribora 70%-tnim alkoholom, čisti ili uz dodatak kalij permanganata. Što se tiče kemijskih mjera zaštite fungicidima, za sada ne postoje fungicidni pripravci kojima bi se uspješno mogla spriječiti pojava ili širenje ove bolesti.

Autorica: Petra Pozder, mag. ing. fitomedicine


Tagovi

ESCA Gljivična bolest Trs Vinograd


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer