Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reznice za kalemljenje
  • 25.09.2017. 18:00

Kako skinuti lastare sa čokota?

Najkvalitetnije su reznice koje su dobivene od dijelova lastara debljine 7 mm -10 mm. Prekratite ih pravilno.

Foto: Stephan A. / Flickr
  • 567
  • 34
  • 0

Skidanje lastara (izdanaka vinove loze) sa čokota može se izvesti na jesen i proljeće, ali ne i za vrijeme zimskih mrazeva. Preporučuje se da se skida u jesen, posebno u mjestima gdje je temperatura zraka tijekom jeseni i zime znatno iznad nule, kao i u krajevima gdje su vrlo često niske zimske temperature.

Jesensko skidanje lastara u studenom

15 dana poslije opadanja lišća u studenom, pravo je vrijeme za skidanje lastara. Ako dani sadrže nešto više vlage od prosjeka, onda ih je potrebno skinuti krajem jeseni.

Prije početka prekraćivanja lastara u reznice, potrebno je odbaciti donji dio debljine 12 mm, pa se lastar tek odatle počne prekraćivati u normalne - standardne reznice dužine 40-50 cm.

"Svaki radnik ima po jedan štapić, čija je dužina onolika kolika treba biti i dužina reznica. Lastari se prekraćuju tako da na debljem kraju svake reznice ispod najnižeg koljenca ostane dio članka dužine 2 cm -3 cm, a na tanjem kraju presjek se pravi po mjeri - prema dužini štapića", piše dipl.ing. voćarstva i vinogradarstva Suzana Jerkić.

Reznice prve klase

Nakon što se ispod najnižeg koljena svake reznice ostavlja dio članka 2-3 cm, prilikom prekraćivanja lastara u reznice uvijek se odbacuje dio svakog članka preko kojeg se pravi presjek.

"Tako se lastari prekraćuju u reznice prve klase namjenjene kalemljenju, sve dok se nailazi na debljinu od 6 mm. Najkvalitetnije su reznice koje su dobivene od dijelova lastara debljine 7mm -10 mm", napominje Jerkić.

Klasirane reznice vezuju se u snopove od po 100, 200 ili 250 komada. Normalne standardne reznice vežu se na dva mjesta.

Foto: Stephan A. / Flickr


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]