Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fruška gora
  • 19.07.2013.

Kad se male ruke slože - predanim radom do uspjeha

Kada kažemo Bošnjak i Faletar uvijek znamo da se radi o kvalitetnim vinima kao što je graševina, zatim chardonnay, rajnski rizling i traminac. Od crnih vina tu su frankovka, cabernet sauvignon i cabernet franc

  • 750
  • 98
  • 0

Na graševini se živi, ističu ljudi u Iloku. To su dobro zaključili i u poljoprivrednoj zadruzi Trs u Iloku, odnosno iznad Iloka kako bi bolje rekli. Marijo Faletar nas je ugostio na lokaciji Radoš gdje uzgaja graševinu pored poljoprivredne škole. Vinograd se nalazi na 260 metara nadmorske visine. Na toj sorti su također i uspješno primjenivana sredstva za zaštitu renomirane tvrtke Bayer i prema sadašnjem stanju grožđa očekuju dobru godinu.

Inače Marijo Faletar, voditelj je cjelokupne vinogradarske proizvodnje i prodaje. Istakao je kako je bilo dosta kiše, ali su uspješno obavili sve potrebne radove. Zadruga je inače nastala spajanjem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Bošnjak i Faletar, 2006 godine. Pod imenom Trs plasiraju vino od berbe 2007. godine. Njihova suradnja, međutim, datira od 2003. godine kada započinju vinsku proizvodnju s ukupnim kapacitetom podruma od oko 30.000 litara vina, a koji danas iznosi 180.000 litara vina. Zlatko Bošnjak, inženjer poljoprivrede, ujedno je i direktor PZ Trs. Faletarovi imaju približno 18,5 hektara vinograda, a Bošnjakovi 25 ha. Uz njih su još vinogradari Prskalo i Tokić.

Njihovi vinogradi smješteni su na padinama Fruške Gore - Vinogorja Srijem i uključuju područja: Dekan, Veliko Brdo, Principovac, Vukovo, Rađevac i Radoš. Kada kažemo Bošnjak i Faletar uvijek znamo da se radi o kvalitetnim vinima kao što je: graševina, chardonnay, rajnski rizling i traminac. Od crnih vina tu su frankovka, cabernet sauvignon i cabernet franc. No, graševina je ipak broj jedan. U nasadima je zastupljena sa 70 posto.

Inače, Srijemsko vinogorje poznato je po izvrsnim sortama graševine i traminca, ujedno i ponosima i ovih proizvođača, te su zaštićeni kao vrhunska vina.

"Poslije selektivne berbe, brza prerada grožđa počinje s hlađenjem obranog roda, pažljivim odvajanjem peteljki blagim prešanjem grožđa, a slijedi kontrolirana fermentacija u prohromskim sudovima s hlađenjem. Fermentaciju vina vršimo posebno odabranim kvascima, a punimo ga u boce od 0.5 l, 0.75 l i 1.00 l", ističu Bošnjk i Faletar.

U preradi, fermentaciji i njegovanju vina koristi se najsuvremenija tehnološka oprema poput muljače, pneumatske preše, pumpe, te najsuvremeniji tehnološki procesi pod budnim su okom enologa, dipl. ing. Zlatka Bošnjaka.


Tagovi

Faletar Bošnjak PZ Trs Fruška gora Mikal Teldor Bayer Nativo Ilok Šarengrad Graševina Silvanac


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!