Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 30.10.2019. 16:30

Jesenska priprema i zaštita vinove loze "plavim prskanjem"

Jesensko prskanje vinograda je obavezna mjera zaštite, a "plavim prskanjem" se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti, između ostalih i crne pjegavosti.

Foto: Pixabay/Didgeman
  • 3.364
  • 177
  • 0

Iskusniji vinogradari i voćari znaju da u jesen, nakon završene berbe, počinje priprema za narednu vegetaciju. Radovi u voćnjaku i vinogradu počinju održavanjem njihove higijene.

To obuhvaća sakupljanje otpalog lišća, uklanjanje starih i polomljenih grana. Sve ove biljne dijelove treba iznijeti i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se populacija patogena. Poželjno je da se metalnom četkom ili posebnim strugačima, sa debla i ramenih grana ostruže kora. Zajedno sa starom korom skidaju se mahovina, lišajevi kao i gnijezda gusjenica koje na stablu nađu zimsko sklonište.

Jesensko prskanje vinograda je obavezna mjera zaštite. "Plavim prskanjem" se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Chromosovi agronomi preporučuju CUPRABLAU Z, provjereni preventivni kontaktni fungicid širokog spektra djelovanja.

Suzbijanje crne pjegavosti

U vinovoj lozi plavim prskanjem suzbijamo crnu pjegavost vinove loze (Phomopsis viticola). Da se infekcija ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih mjeseci, patogeni se uništavaju na mjestu njihovog prezimljavanja. Zbog toga je neophodno "plavo prskanje" obaviti blagovremeno kako bi se infekcijski potencijal u proljeće smanjio na najmanju mjeru.

Stabla moraju biti dobro natopljena, dok sa njih ne počne kapati, zbog čega se često kaže "voćke je potrebno okupati". Ukoliko neki dio ostane netretiran, na njemu se u proljeće može pojaviti bolest.

U godinama s izrazito toplom i kišnom jeseni, jedno tretiranje bakrenim pripravcima u jesen zasigurno nije dovoljno.

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

Za više informacija o zaštiti vinove loze u jesen, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Vinograd Jesenska zaštita Vinova loza Crna pjegavost Plavo prskanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]