• Požar u Kaliforniji
  • 11.10.2017. 11:30

Izgorjeli povijesni vinogradi, poginulo 15 ljudi

U Kaliforniji, 17 odvojenih požara progutalo je kuće, vinograde i povijesne vinarije. Bez posla bi mogli ostati deseci tisuća radnika.

Foto: Facebook/Sonoma County Winegrowers/Paradise Ridge
  • 1.002
  • 68
  • 0

Fatalni požari ovoga tjedna pogodili su osam kalifornijskih sjeverozapadnih okruga što je veliki udarac važnim vinogradarskim i turističkim industrijama. Uništeno je nekoliko povijesnih vinarija, a požar je zaprijetio i preostaloj žetvi u dolinama Nape i Sonoma. Što je najgore, poginulo je 15 osoba, a mnogi se smatraju nestalima.

Iako je sezonska berba gotovo završena, opožarena područja prijete radnim mjestima desetaka tisuća radnika i vrijednim trgovinama grožđa i vina. Šteta neće biti utvrđena danima, jer su požari blokirali vlasnike vinarija, navodi nytimes.

Vrata zatvorena

Turizam u ovoj regiji vrijedan je više milijardi dolara i uključuje vrhunske hotele, ture degustacija vina i njihove kuhinje. Požar je pogodio brojne objekte koji su bili prisiljeni zatvoriti svoja vrata.

Nekada mjesto ugode i opuštanja, vinograd Paradise Ridge u Santa Mariji

Nesreća se dogodila u 17 odvojenih požara zbog čega je prisilno evakuirano više od 20.000 ljudi.

Uništene povijesne vinarije

Inače, Kalifornija je u svijetu četvrta po veličini u proizvodnji vina i godišnje ostvaruje 15,2 milijardi dolara poreza.

Među oštećenima je White Rock Vineyards, vinarija osnovana 1871. godine, a koja je u vlasništvu obitelji Vandenriessche od 1977 godine. Na slikovitoj Silverado stazi u Napi uništen je vinograd Signorello Estate kao i drevni hrastovi podrumi u Santa Rosi.

Vinarije koje su izgubile vinograde morat će pričekati tri do pet godina kako bi se tlo oporavilo.

Foto: Facebook/Sonoma County Winegrowers/Paradise Ridge


Tagovi

Vinogradi Požar Kalifornija


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.