Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 29.10.2015. 15:30

Italija ponovo na svjetskom vrhu po proizvodnji vina

Italija je u 2015. godini istisnula Francusku s mjesta najvećeg svjetskog proizvođača vina i time vratila primat u tom sektoru proizvodnje.

Foto: depositphotos.com, gyuszko
  • 303
  • 39
  • 0

Italija je u 2015. godini istisnula Francusku s mjesta najvećeg svjetskog proizvođača vina i time vratila primat u tom sektoru proizvodnje, pokazali su u srijedu najnoviji podaci Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV).

Globalna proizvodnja vina porasla je za blagih 2% u usporedbi s prošlom godinom, na ukupno 275,7 milijuna hektolitara, pokazuje izvješće te međunarodne organizacije, u kojoj još čekaju da Kina i Rusija potvrde svoje podatke o proizvodnji.

Italiju u proizvodnji vina slijedi Francuska

Italija je prema raspoloživim podacima ponovo zauzela poziciju najvećeg svjetskog proizvođača, s ukupno proizvedenih 48,9 milijuna hektolitara vina, što je povećanje od 10% u usporedbi s godinom ranije. U stopu ju slijedi Francuska, prošlogodišnji broj jedan, s proizvedenih 47,4 milijuna hektolitara. Daleko iza nje je trećeplasirana Španjolska, s proizvedenih 36,6 milijuna hektolitara vina.

Nakon europskih proizvođača, na toj ljestvici slijede Sjedinjene Američke Države koje su drugu godinu zaredom povećale proizvodnju, na 22,1 milijun hektolitara vina, što je za 0,5% više u usporedbi s godinom ranije.

Argentina i Čile najveći vinari Latinske Amerike

Slijedi Argentina, od latinsko-američkih proizvođača, s manjom proizvodnjom u odnosu na godinu ranije, od 13,4 milijuna hektolitara. U stopu ju prati Čile s rekordnom proizvodnjom od 12,87 milijuna hektolitara, ili 23% većom nego u godini ranije.

Iza Čilea nalazi se Australija, s 12 milijuna hektolitara, Južnoafrička Republika, s 11,3 milijuna hektolitara te Novi Zeland, s 2,4 milijuna hektolitara. Globalno je tržište po ocjeni toga međunarodnog udruženja uravnoteženo i raspolaže količinama dostatnim za pokrivanje globalne osobne potrošnje vina i za potrebe proizvodnje octa, vinjaka i vermuta.

Foto: depositphotos.com, gyuszko


Tagovi

Italija Rusija Francuska OIV Globalna proizvodnja Vino Španjolska SAD Novi Zeland Australija Hektolitri vina


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."