Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • WineOS
  • 14.01.2019. 13:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Iskreno s Matkovićem: Riječ "zanimljiva" najbolje opisuje prošlu vinogradarsku godinu

Uz veliki broj vodećih proizvođača vina i delicija iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja ovog vikenda na WineOS u Osijeku, posebnu pažnju privukla su Iskrena vina Matković s neobičnim etiketama s porukama

Foto: Vedran Stapić
  • 1.136
  • 480
  • 2

Iza nas je još jedan Festival vina, delicija i ugodnog življenja - WineOS 2019. koji se proteklog vikenda održao u Muzeju okusa u Osijeku. Uz veliki broj vodećih proizvođača vinske kapljice, pa i drugih delikatesa iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja, posebnu pažnju privukla su Iskrena vina Matković s neobičnim porukama na etiketama.  Na njihovom štandu imali smo priliku razgovarati s mladim vlasnikom, Ivanom Matkovićem.

Dizajn njihovih vina već je prepoznat na tržištu unazad nekoliko godina, a odakle ideja za ovako kreativne poruke, pitali smo mladog gazdu Ivana? 

"Šogor je dizajner, dao si je truda i mogu reći da smo jako zadovoljni rezultatima." 

Što i nije iznenađenje budući da je njihova ambalaža odnijela brojne nagrade na različitim dizajnerskim, komunikacijskim i marketinškim natjecanjima u regiji. Prije četiri godine na Cropak 2015. dobili su nagradu za najbolji grafički dizajn ambalaže, a na Regpak 2015. su bili u finalu za najbolju ambalažu u regiji. Godinu prije, 2014. na Balcannes 2014. ušli su u top 25 najboljih kampanja u regiji, a na Sudnji dan 2014. i IdejaX 2014 u finale kategorije najbolji copywriting. 

Oni dolaze iz Virovitičko-podravske županije točnije Orahovice i mali su proizvođači - obrađuju 6 hektara vinograda, a na godinu proizvedu oko 25-30 tisuća litara vina. "Proizvodimo graševinu i chardonnay od bijelih vina, a od crnih su tu neizostavna frankovka, crni pinot, cabernet franc i cabernet sauvignon.", priča mi Ivan dok kušamo njihov iskreni roze.

cd
Zanimljiv dizajn etiketa na Iskrenim vinima

Na pitanje što publika kaže na ova upečatljiva vina iz Grada blizanaca, a i na njihove poruke - da li na njih bolje reagiraju žene ili muškarci? Kratko i jasno i diplomatski Ivan odgovora s "da" uz neizostavan karakterističan osmijeh.

Ovo im je drugo sudjelovanje na WineOS festivalu u Osijeku, na kojem su bili i lani. "Ne bi se vratili da se nismo osjećali ugodno i da nismo bili zadovoljni." Šalje pohvale organizatorima i dodaje: "Gužva je, a ovo mi se čini intimniji prostor, manji od prošlogodišnjeg."

vdf
Vinarija Iskrena vina proizvede oko 25-30 tisuća litara vina godišnje

Otvorili smo brojne teme pa smo se dotakli i ove vinogradarske godine, uz pitanje kakva je bila i što je najbolje što ćemo naći u podrumu Iskrenih vina Matković iz 2018. - vinarije iz Male Švicarske kako neki vole etiketirati ovaj grad?

"Jedna riječ je sasvim dovoljna - zanimljivo. Godina je bila iznimno zanimljiva i tek ćemo vidjeti kakva će biti kvaliteta, pogotovo što se tiče crnih vina."

Oni su i relativno mladi vinari jer njihov najstariji njihov nasad datira iz 2006. i 2007. godine. "Prvi put smo se pojavili na tržištu s vinima iz 2011., a to je bila, ako se dobro sjećam, 2014. godina. Zato smo zbilja mladi u svemu, ne samo i u podrumu, nego i na tržištu."

Puno se toga dogodilo od tada, na mladost je došlo i iskustvo, pa se nekako nametnulo pitanje - što bi samom sebi poručio da se može vratiti tih 7 godina unazad? Bi li nešto promijenio? Učinio drugačije?

"Rekao bi si - Idi u Irsku sinko", zaključuje u šali Ivan, osebujno u svom stilu.

vd
Poruka na pinot noiru

"Nije to biznis. Dani proizvodnje satkani su od stotina lijepih i manje lijepih priča koje nas čine ponosnima na vina koja smo stvorili za sve iskrene, ljudske trenutke koje ćete uz njih doživjeti. Bez velikih riječi, šarenih etiketa i blještavih reklama, za nas je to život - iskrena posvećenost kreiranju dobrih vina. Možda baš zato vina Matković imaju neobjašnjivu moć. Inspiriraju na neke male, nikad izgovorene istine, koje su, kao i naša vina, najljepše navrh jezika", poručuju Matkovići na svojoj internet prezentaciji. 


Tagovi

WineOS Festival vina Osijek Muzej okusa Iskrena vina Ivan Matković


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)