• WineOS
  • 14.01.2019. 13:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Iskreno s Matkovićem: Riječ "zanimljiva" najbolje opisuje prošlu vinogradarsku godinu

Uz veliki broj vodećih proizvođača vina i delicija iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja ovog vikenda na WineOS u Osijeku, posebnu pažnju privukla su Iskrena vina Matković s neobičnim etiketama s porukama

Foto: Vedran Stapić
  • 1.010
  • 477
  • 2

Iza nas je još jedan Festival vina, delicija i ugodnog življenja - WineOS 2019. koji se proteklog vikenda održao u Muzeju okusa u Osijeku. Uz veliki broj vodećih proizvođača vinske kapljice, pa i drugih delikatesa iz svih regija Hrvatske i susjednih zemalja, posebnu pažnju privukla su Iskrena vina Matković s neobičnim porukama na etiketama.  Na njihovom štandu imali smo priliku razgovarati s mladim vlasnikom, Ivanom Matkovićem.

Dizajn njihovih vina već je prepoznat na tržištu unazad nekoliko godina, a odakle ideja za ovako kreativne poruke, pitali smo mladog gazdu Ivana? 

"Šogor je dizajner, dao si je truda i mogu reći da smo jako zadovoljni rezultatima." 

Što i nije iznenađenje budući da je njihova ambalaža odnijela brojne nagrade na različitim dizajnerskim, komunikacijskim i marketinškim natjecanjima u regiji. Prije četiri godine na Cropak 2015. dobili su nagradu za najbolji grafički dizajn ambalaže, a na Regpak 2015. su bili u finalu za najbolju ambalažu u regiji. Godinu prije, 2014. na Balcannes 2014. ušli su u top 25 najboljih kampanja u regiji, a na Sudnji dan 2014. i IdejaX 2014 u finale kategorije najbolji copywriting. 

Oni dolaze iz Virovitičko-podravske županije točnije Orahovice i mali su proizvođači - obrađuju 6 hektara vinograda, a na godinu proizvedu oko 25-30 tisuća litara vina. "Proizvodimo graševinu i chardonnay od bijelih vina, a od crnih su tu neizostavna frankovka, crni pinot, cabernet franc i cabernet sauvignon.", priča mi Ivan dok kušamo njihov iskreni roze.

cd
Zanimljiv dizajn etiketa na Iskrenim vinima

Na pitanje što publika kaže na ova upečatljiva vina iz Grada blizanaca, a i na njihove poruke - da li na njih bolje reagiraju žene ili muškarci? Kratko i jasno i diplomatski Ivan odgovora s "da" uz neizostavan karakterističan osmijeh.

Ovo im je drugo sudjelovanje na WineOS festivalu u Osijeku, na kojem su bili i lani. "Ne bi se vratili da se nismo osjećali ugodno i da nismo bili zadovoljni." Šalje pohvale organizatorima i dodaje: "Gužva je, a ovo mi se čini intimniji prostor, manji od prošlogodišnjeg."

vdf
Vinarija Iskrena vina proizvede oko 25-30 tisuća litara vina godišnje

Otvorili smo brojne teme pa smo se dotakli i ove vinogradarske godine, uz pitanje kakva je bila i što je najbolje što ćemo naći u podrumu Iskrenih vina Matković iz 2018. - vinarije iz Male Švicarske kako neki vole etiketirati ovaj grad?

"Jedna riječ je sasvim dovoljna - zanimljivo. Godina je bila iznimno zanimljiva i tek ćemo vidjeti kakva će biti kvaliteta, pogotovo što se tiče crnih vina."

Oni su i relativno mladi vinari jer njihov najstariji njihov nasad datira iz 2006. i 2007. godine. "Prvi put smo se pojavili na tržištu s vinima iz 2011., a to je bila, ako se dobro sjećam, 2014. godina. Zato smo zbilja mladi u svemu, ne samo i u podrumu, nego i na tržištu."

Puno se toga dogodilo od tada, na mladost je došlo i iskustvo, pa se nekako nametnulo pitanje - što bi samom sebi poručio da se može vratiti tih 7 godina unazad? Bi li nešto promijenio? Učinio drugačije?

"Rekao bi si - Idi u Irsku sinko", zaključuje u šali Ivan, osebujno u svom stilu.

vd
Poruka na pinot noiru

"Nije to biznis. Dani proizvodnje satkani su od stotina lijepih i manje lijepih priča koje nas čine ponosnima na vina koja smo stvorili za sve iskrene, ljudske trenutke koje ćete uz njih doživjeti. Bez velikih riječi, šarenih etiketa i blještavih reklama, za nas je to život - iskrena posvećenost kreiranju dobrih vina. Možda baš zato vina Matković imaju neobjašnjivu moć. Inspiriraju na neke male, nikad izgovorene istine, koje su, kao i naša vina, najljepše navrh jezika", poručuju Matkovići na svojoj internet prezentaciji. 


Tagovi

WineOS Festival vina Osijek Muzej okusa Iskrena vina Ivan Matković


Autor

Vedran Stapić

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi