Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska omotnica
  • 05.10.2015. 12:25

Iskorišteno samo 2,6 posto Vinske omotnice!

Poražavajućih 2,6 posto iskorištenja Vinske omotnice dovelo je do rasprave u Europskoj komisiji.

Foto: depositphotos.com, zhukovsky
  • 502
  • 26
  • 0

Iz Europske komisije su javno izrazili čuđenje što se to zbiva u Hrvatskoj s provedbom Vinske omotnice, već u drugoj godini zaredom? Na zadnjem sastanku Odbora za jedinstveno uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda - vino i alkoholi u Europskoj komisiji, Hrvatska je, naime, ponovo bila predmet mučne rasprave.

Postotak iskorištenja omotnice je, naime, najniži od svih zemalja članica! Iznosi poražavajućih 2,6%! - stoji, među ostalim, u priopćenju koje je uime HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo poslao tajnik tog istog odbora Tugomir Majdak.

Razočaravajućih 2,6 posto iskorištenosti

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u petak, 2. listopada 2015., raspisala je nove natječaje za sve tri mjere iz tzv. europske Vinske omotnice. "Po tko zna koji put, otvaranjem novih natječaja ministar Jakovina želi prikriti vlastite neuspjehe i promašaje vezano za EU sredstva - jer iz Europske komisije stižu loše vijesti o dosadašnjoj provedbi koje hrvatskoj javnosti nisu, nažalost, dostupne, a trebale bi svakako biti", navode iz stranke.

Lutanja i promašaji

Nakon velikih lutanja, te promašaja u okviru provedbe mjera Programa ruralnog razvoja, gdje se ovih dana upravo izdaju odluke o dodjeli sredstava velikim sustavima, a uvelike su zakinuta obiteljska poljoprivredna gospodarstva, i u slučaju Vinske omotnice pokazalo se kako su potpuno pogrešno postavljene mjere. Ministarstvo poljoprivrede, kako se pokazalo, potpuno je nespremno za provedbu mjera za razvoj vinogradarstva i vinarstva.

Što se zbiva na terenu - tko zna?

Kao i u planiranju mjera u ruralnom razvoju, tako i u Vinskoj omotnici, javna rasprava koju je provodilo Ministarstvo poljoprivrede nije se spuštala na teren do samih vinara - kako bi se upoznali sa njihovim stvarnim mogućnostima, ograničenjima i potrebama. Ministarstvo uopće ne zna što se zbiva na terenu. Ovo ne vrijedi samo u području vina, nego je nepisano pravilo za sve ostale sektore u Ministarstvu poljoprivrede.

Kontinuirani rad i partnerstvo

Jedini pomak sa dna Europe, kako u sektoru vina, tako i općenito u sektoru poljoprivrede predstavlja snažni kontinuirani terenski rad, razmjena znanja i informacija te snažno partnerstvo državnih institucija i službi, poljoprivrednika, znanosti te lokalne i regionalne uprave gdje u potpunoj otvorenoj raspravi treba doći do rješenja koja će prepoznati mogućnosti i potrebe naših vinara. No, za to treba volje i želje, ali i osjećaja za nacionalni interes.

Vizija je HDZ-a, kako navode, povećati ekonomske prilike i izgraditi bolje uvjete za život u ruralnim područjima te promicati održivost poljoprivredne proizvodnje zajedničkim radom.

Foto: depositphotos.com, zhukovsky


Tagovi

Vinska omotnica HDZ Tugomir Majdak Tihomie Jakovina Promašaj Neuspjeh Natječaj Ministarstvo poljoprivrede Razvoj vinarstva Održivost proizvodnje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...