Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 05.11.2013. 08:00

Imat ćemo opet odlična baranjska vina!

Legenda baranjskog vinogradarstva i vinarstva Mišika Gerstmayer ide uvijek kasnije u berbu

  • 756
  • 100
  • 0

Berba je uvijek kruna sezone. I posebno su vinogradari tada raspoloženi. Iako kao i svaki posao, berba za sobom nosi brojne probleme vezane i za organizacijske, ali i tehnološke principe kojih se mora čovjek držati, ali i mijenjati tijekom posla. Ovisite o vremenu, ali i o mogućnostima. Razgovorali smo s mnogima i kod svih je zapaženo ipak zadovoljstvo berbom.

"Lijepi su bili vinogradi. Nije baš bilo dosta sunca. Sladori su manji, ali smo čekali da bude 18 slador, što je odlično. Bili su sladori na kraju 18,5. Što se tiče caberneta, čekali smo da postigne razinu od 19 sladora. Pa bi imali poželjan sklad sladora i kiseline, pa bi imali oko 13 posto alkohola. Graševina je ipak super. Došao mi je i u rod novi vinograd s graševinom. Lijepo mi se pokazalo na višljem potezu na oko 200 metara nadmorske visine. Tamo imam 13 hektara," priča Zoltan Pinkert iz Suze.

Berba vina

"Nemamo dovoljno prostora da sve u jedno vrijeme odležava pa se vrti u krug," napominje njegova kćer koju smo zatekli u podrumu i dodaje kako poslije berbe odmah vino ide u drvene bačve, a onda nakon odležavanja u njih ide slijedeća sorta.

Nakon Suze pomakli smo se malo dalje u našem hodanju po vinogradima Baranje i otišli u Zmajevac.

"Godine su uvijek bile različite ali najbolja je bila ona 2009. Dobili smo nagradu za sivi pinot. Njegove vrijednosti su bile odlične. Poslije su godine bile lošije. Od grožđa koje smo ubrali imamo 4000 litara. Sada ćemo tek vidjeti kakvo će biti vino. Sladori su bili 18 kod graševine, te 21 kod sivog pinota. A kod portugizca je bilo 18 što je odlično," ističe Vinko Medić kojega smo posjetili u njegovoj Čokot Čardi u Zmajevcu. On u inoxu čuva bijelo vino, dok mu u onim hrastovim bačvama crni pinot i portutizac. Dodaje kako je ovogodišnja graševina kvantitetom bila odlična.

"Grožđe nije bilo napadnuto botritisom i drugim bolestima pa je bilo dobro. Bili su mi sladori manji, 18. Kažu enolozi da to daje pitko vino što je u potrošačkom smislu jako dobro," ističe Medić pokazujući nam podrum u kojemu i proda sve vino svojim gostima.

Petar Kusić u Zmajevcu vinogradarskim rječnikom ima najviše cabernet souvignon. Počeli su berbu polovicom listopada. Zatekli smo ga upravo u berbi.

"S cabernetom možemo biti zadovoljni. Jedna dobra plus trojka. Graševina je kod mene na 1/5 površina i nju smo spasili na vrijeme. Sladori su na 17,5. I pokazalo se sada da je to dobro jer su i sve obrane bobice zdrave. I obrane su prije vremena čekanja sladora do 19. No, botritis je krenuo naglo. No, dobro upravo zato da smo na vrijeme pobrali graševinu.

Vinski podrum

Ranije sorte souvignon, chardonnay i pinot bijeli je obran ranije, već početkom devetog mjeseca. Ja inače gledam da ne budu visoki alkoholi. Dobijemo laganija vina s manjim alkoholima. Lepršavija i pitkija su, možda s malo više kiseline, al` to je danas trend kod mojih kupaca. Može se reći da je zadovoljavajuća godina. Obećavala je u srpnju da će biti još bolja. No, ipak u pogrešno vrijeme je bilo kiše i sve poremetilo," istaknuo je Kusić.

Legenda baranjskog vinogradarstva i vinarstva Mišika Gerstmayer ide uvijek kasnije u berbu. U trenutku posjete berba još nije završila i prije tjedan dana obrali su trećinu.

"Mi idemo jako kasno. Obrali smo nešto traminca, pinota i chardonnay. Za sada sam kao i uvijek jako zadovoljan. Šećeri su visoki. Pustimo da imam malo botritisa tako da imamo na pinou 30 šećerne slasti, kiselina sedam i bit će to vrhunsko predikatno vino. Na našem položaju, u vinogradima obitelji Gerstmajer to je uobičajeno. Što se tiče berbe sviđa mi se što su kiseline velike i vina će biti fantastična.

No količine su neusporedivo manje. Neki su brali ranije. No vidio sam da beru sa sladorima 13. To nije bilo za brat. Ali dobili su velike količine. A oni koji su htjeli velike količine morali su to. Manji vinari kao mi moramo težiti vrhunskim vinima i kvalitetnijima."


Fotoprilog


Tagovi

Berba Gerstmayer Kusić Medić Graševina Traminac Pinot Zmajevac Suza


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić