Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gubitak uroda
  • 30.09.2013. 08:03

Ilegalci u vlastitom vinogradu

Još jedna tužna priča o propustima administrativnih službi u informiranju poljoprivrednika kojima zbog papirologije, urod doslovno propada

Foto: www.blog.responsivehealth.com
  • 713
  • 75
  • 0

Velik dio plodnog imotskog polja ostao je izvan granica Europske Unije, a zanimljivo je da su oranice na hercegovačkoj strani, više od 90% u vlasništvu hrvatskih proizvođača vinogradara, koji ih obrađuju već naraštajima. S obzirom da Hrvatska još nije potpisala Schengenski sporazum, kao cilj je postavila 2015. godinu za ulazak na prostor Schengena - koji u mnogočemu funkcionira kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutarnjih graničnih kontrola. No, sada doista imamo problem s vinogradima koji su dijelom na bosanskoj strani, jer sukladno Uredbi Vijeća Europe, koja se od 01. srpnja 2013. godine primjenjuje i na Republiku Hrvatsku, na teritoriju Europske unije, zabranjeno je grožđe, mošt, sok od grožđa i vino podrijetlom iz trećih zemalja prerađivati u mošt, vino, vinski ocat i ostale proizvode od grožđa i vina. To znači da se na teritoriju Europske unije grožđe iz trećih zemalja ne smije preraditi u mošt ili vino, ni u vinski ocat. Grožđe iz trećih zemalja može se uvesti, ali za konzumaciju u svježem stanju ili preradu u druge proizvode, a koji nisu vinski.

Tko to može pojesti?

Tako je Zoranu Babiću iz Runovića, na granici s Bosnom i Hercegovinom, nakon ulaska Hrvatske u EU - postrožen granični režim koji mu onemogućava prodaju grožđa iz vlastitih vinograda, koji se eto, nalaze na bosansko-hercegovačkoj strani granice. Babić naime, ima prijavljen OPG u Hrvatskoj, no ni to ne olakšava situaciju u kojoj se nalazi, jer ne želi biti ni švercer ni kriminalac, a ne riješi li Hrvatska uskoro taj problem, velika količina vinskog grožđa, ne samo njegovog nego i drugih poljoprivrednika, jednostavno će propasti.

"Ne možemo ni voziti, ni transportirati, ni prodavati, ni ući u registar vina, možemo samo za konzumne potrebe odvesti grožđe do kućne adrese. Ja vas pitam, tko će ovo sve pojesti?", rekao je Zoran Babić u izjavi za Plodove zemlje.

Zoran, kao i 50% vinogradara iz Runovića, uz pograničnu propusnicu može prenijeti grožđa samo za osobne potrebe, ali ne i za obradu i prodaju, samo iz razloga što je sazrelo u susjednoj državi. Pisali su i nadležnima i agencijama, ali bez ikakvog odgovora. Kažu da u Bosni i Hercegovini čak još nema ni propusnica, a dok dođu iz Sarajeva, sve grožđe će propasti. S propusnicama mogu nesmetano prelaziti granicu, ali ne mogu ih ni dobiti.

Trenutno je riječ o grožđu, ali doći će i na red kukuruz ili krumpir. Oni ne mogu biti upisani u Upisnik poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj, jer im je većina zemlje u BiH koja je zemlja njihovih djedova. Sade više kultura - žitarica, voća, povrća, a to će biti velik problem za prevesti u Hrvatsku. Problem je i dolaska na svoje posjede jer iziskuje gorivo i vrijeme, a sada je i to gotovo nemoguće.

Nova pravila o posjedu i vlasništvu, a vinogradari na gubitku

Zbog drugih pravila, prva berba grožđa u Europskoj uniji mogla bi toliko zakomplicirati život tamošnjih poljoprivrednika koji moraju urediti papirologiju, iako to zahvaljujući birokratskom aparatu u susjednoj državi, ali i našoj, može neograničeno potrajati.

I tko je za to kriv? Poljoprivrednici ili državni aparat koji je trebao na vrijeme upozoriti poljoprivrednike? Čak i oni poljoprivrednici koji su upisani u poljoprivredni registar, a vinogradi su im u susjednoj državi, imat će problem. Kada se k tome uzme u obzir da mnogi od njih nisu sredili papirologiju o vlasništvu u Bosni i Hercegovini, situacija se dodatno komplicira. A za to je trebalo otići u matične urede Grude, Sovići ili Drinovci, ovisno gdje se poljoprivredno zemljište nalazi - prijaviti se, zatim vidjeti na koga je to zemljište upisano, jer posjed je jedno, a vlasništvo drugo. Zatim bi poljoprivrednici trebali otići na sud u Ljubuški i tamo čekati potrebne papire. No, čak i kada sve bude regularno, propusnice za malogranični prijelaz koje izdaju službe u Bosni i Hercegovini, dobit će tek za nekoliko dana, jer uređaji za izdavanje još nisu u funkciji. A dok oni sređuju papirologiju, grožđe zrije.

No, ako se i to riješi, onda se samo na jednom malograničnom prijelazu može prenijeti, a to je na Sebišni. Sve više od toga čini se prekršaj. "Hajde da se prenese grožđe, no ako hoćete sa svojih njiva prenijeti krumpir, onda na prijelaz u Metković, 60 kilometara tamo, 60 ovamo, a njiva vam pedeset metara od kuće. Zakon je zakon i moramo ga se držati. No, naši ljudi misle, lako ćemo, mogli smo tristo godina prelaziti tamo-ovamo, ali toga više nema. I ja sam među takvima. Ako želim, a želim poštivati zakon, bojim se da ću izgubiti cijeli urod i stvoriti velike štete. A živim od poljoprivrede", rekao je Zoran Babić za Radio Imotski.

U župskom listu Runovići, Perica Tucak pisao je o svim tim problemima. Između ostalog kaže “Kako voditi evidenciju i prijaviti grožđe uneseno iz Bosne i Hercegovine. Svi oni koji su registrirani kao vinogradari i vinari moraju prijaviti berbu i količinu vina. Vinogradi u Bosni i Hercegovini ne mogu se zavesti u Hrvatskoj kao proizvodne površine, pa će se pojavljivati viškovi grožđa i vina. Odvođenje, primjera radi, i životinja na ispašu u samo nekoliko metara susjedni teritorij, povlači to da se više ne smiju vratiti u naše staje.

Zanimljivo je i da je granična propusnica hrvatski dokument, a morate je tražiti u drugoj državi. Pogranični imotski poljoprivrednici na velikom su gubitku, vide izlaz iz problema, ali ga sami ne mogu riješiti. Ispoštuju li zakon, izgubit će urod, a nisu ni krivi, ni dužni. Ako se ovo pitanje ne riješi, zemlja će samo ostati ležati, neiskorištena. Je li to cilj Europske unije? Poljoprivrednici će najvjerojatnije napustiti zemlju, a opstanak na ovom području bit će nemoguć. Ostali su samo mediji da upozore na problem, a državne službe - da se što prije pokrenu.

Foto: www.blog.responsivehealth.com


Tagovi

Gubitak uroda Granica Schengen OPG Zoran Babić Pogranična propusnica Posjed Vlasništvo Perica Tucak

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.