Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 10.05.2019. 12:00

I dalje prijeti opasnost od plamenjače i pepelnice vinove loze - reagirajte na vrijeme!

Chromosovi agronomi i dalje preporučuju provoditi redovitu preventivnu zaštitu najvažnijih bolesti vinove loze (plamenjače i pepelnice). Podsjetimo se, plamenjača (prenospora) i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno.

Foto: Chromos Agro
  • 2.379
  • 203
  • 0

Od zadnje preporuke za zaštitu vinove loze prošlo je desetak dana, međutim, uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta, prohladnog vremena, učestalih ponegdje i obilnih kiša, i dalje prijeti opasnost u narednom vremenskom razdoblju od rane i jake pojave plamenjače i pepelnice.

U većini vinograda porast mladica je preko 10 cm i ukoliko padne još kiše, postoji opasnost napada bolesti, stoga Chromosovi agronomi i dalje preporučuju provoditi redovitu preventivnu zaštitu najvažnijih bolesti vinove loze (plamenjače i pepelnice). Podsjetimo se, plamenjača (prenospora) i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno.

Kako prepoznati simptome plamenjače i pepelnice?

Plamenjača (Plasmopara viticola) je najraširenija i najopasnija bolest vinove loze u svijetu . Uzročnik bolesti ugrozi sve nadzemne zelene organe vinove loze.

List dobije simptome još prije cvatnje. Prve zaraze jave se na listovima koji su najbliže tlu. Zaraženi listovi u početku, na gornjoj strani formiraju žute klorotične mrlje tzv. “uljne pjege” koje su isprva sitne. S vremenom se povećavaju do promjera od 3 cm. Redovito se jave na pojedinim, vinogradarima već očekivanim čokotima. Uljne mrlje su posljedica primarne infekcije zoosporama i znak su da je počeo razvoj plamenjače u tom vinogradarskom području.

Pepelnica (Uncinula necator) se javlja na svim zelenim dijelovima vinove loze, na kojima se stvara sivo pepeljasta prevlaka - zbog čega je i dobila ime pepelnica.

Chromosovi agronomi i dalje preporučuju provoditi redovitu preventivnu zaštitu najvažnijih bolesti vinove loze (plamenjače i pepelnice). Podsjetimo se, plamenjača (prenospora) i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno.

Na lišću se ova prevlaka javlja i s lica i s naličja. Napadnuto mlado lišće se deformira, a često i suši. Najveću opasnost pepelnica predstavlja za grožđe koje biva zaraženo od zametanja pa do šaranja. Mlade bobice se u cijelosti pokrivaju sivopepeljastom prevlakom, smežuraju se i suše.

Kvalitetna kombinacija pripravaka osigurava uspjeh!

Za zaštitu od napada plamenjače preporučuju primijeniti sljedeća sredstva: STAR 80 WP ili POLYRAM DF ili DELAN PRO ili ELECTIS WG ili FOLPAN 80 WDG. Uz navedena sredstva za suzbijanje plamenjače, preporučuju dodati sredstava za suzbijanje pepelnice: CHROMOSUL 80 ili STROBY WG ili SERCADIS.

STAR 80 WP, POLYRAM DF, FOLPAN 80 WDG su kontaktni fungicidi koji se primjenjuju preventivno, dok su DELAN PRO i ELECTIS WG kombinirani preventivni višenamjenski fungicidi sistemičnog djelovanja.

CHROMOSUL 80 je kontaktni fungicid na bazi sumpora, dok su STROBY WG i SERCADIS sistemični fungicidi. Preporuka Chromosovih agronoma je da se navedena sredstva najbolje primjenjuju preventivno, odnosno prije početka zaraze

Također, preporučuju već dobro znan i provjereni CABRIO TOP kao gotovu kombinaciju fungicidnih pripravaka za preventivnu zaštitu od pepelnice i plamenjače. Ulaskom u biljku blokira stvaranje energije i klijanje spora, a zbog kombinacije dviju različitih djelatnih tvari sprječava razvoj rezistentnost.

Napomena: Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu.

dc
Preporuka Chromosovih agronoma je da se navedena sredstva najbolje primjenjuju preventivno, odnosno prije početka zaraze

Za više informacija o zaštiti vinove loze od bolesti, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Ante Grubišić, dipl.ing.agr., Chromos Agro d.o.o.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Vinova loza Plamenjača Pepelnica Zaštita od bolesti Simptomi Prskanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]