Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 01.05.2019. 12:00

Kako efikasno zaštititi vinograd od plamenjače i pepelnice

Loza je u stadiju vrlo intenzivnog porasta mladica. Ovo je period kada možemo očekivati prve probleme sa plamenjačom i pepelnicom vinove loze.

Foto: Chromos Agro
  • 5.514
  • 230
  • 0

Dnevne temperature su relativno visoke, zelene mase ima dovoljno i samo još određeni period vlaženja lista i nastupit će infekcija. Zadatak vinogradara je dobro odrediti termin i pravilno odabrati pripravak koji će u ovom periodu, vrlo intenzivnog porasta, vinovu lozu kvalitetno štititi od plamenjače i pepelnice. Plamenjača se javlja rano i to čim mladica naraste na dužinu 8-10 cm. 

Najprije se jave uljane, žute pjege na lišću dok se na naličju javi bijela prevlaka. Pjege se kasnije osuše, ali se javljaju nove čiji se broj brzo povećava. Bolest napada sve organe vinove loze - list, cvjetove, bobice, izboje. Pepelnica (lug) također napada sve organe vinove loze. List se suši i uvija, a prekriven je pepeljastom prevlakom koja ujedno prekrije sve napadnute organe i uzrokuje njihovo sušenje ili slab razvoj. Kod jakog napada bobice pucaju u fazi šaranja.

Plamenjača i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno

Sredstva Chromos Agra namijenjena za suzbijanje plamenjače i pepelnice pokazala su se vrlo djelotvorna i ekonomski isplativa. Prilikom prskanja potrebno ih je kvalitetno rasporediti po mladom lišću s obje strane. Ako nastupe kišni uvjeti u vrijeme porasta mladica,  tada bi prskanje kontaktnim fungicidima trebalo ponoviti. Plamenjača (prenospora) i pepelnica se uglavnom suzbijaju istovremeno.

Za zaštitu od napada plamenjače preporuča se primijeniti sljedeća sredstva: STAR 80 WP ili POLYRAM DF ili Delan Pro ili ELECTIS WG ili Folpan 80 WDG.

Uz navedena sredstva za suzbijanje plamenjače, preporuča se dodati sredstava za suzbijanje pepelnice: CHROMOSUL 80 ili STROBY WG ili SERCADIS.

STAR 80 WP, POLYRAM DF, FOLPAN 80 WDG su kontaktni fungicidi koji se primjenjuju preventivno, dok su DELAN PRO i ELECTIS WG kombinirani preventivni višenamjenski fungicidi sistemičnog djelovanja.

vd
Lijevo - Plamenjača na listu vinove loze, desno - Pepelnica na grozdu vinove loze

CHROMOSUL 80 je kontaktni fungicid na bazi sumpora, dok su STROBY WG i SERCADIS sistemični fungicidi. Preporuka agronoma Chromos Agra je da se navedena sredstva najbolje primjenjuju preventivno odnosno prije početka zaraze

Chromos Agro unutar svoje palete nudi i pripravak CABRIO TOP kao gotovu kombinaciju fungicidnih pripravaka za suzbijanje pepelnice i plamenjače.  Ulaskom u biljku blokira stvaranje energije i klijanje spora, a zbog kombinacije dviju različitih djelatnih tvari sprječava razvoj rezistentnosti. Primjenjuje se u koncentraciji 0,2 % i može se primijeniti tri puta godišnje na istoj površini.

Autor: Ante Grubišić, dipl.ing.agr., Chromos Agro d.o.o.

Napomena: Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu.

Za više informacija o zaštiti vinove loze od bolesti, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Chromos Agro Vinova loza Plamenjača Pepelnica Zaštita od bolesti Simptomi Prskanje


Partner