Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 01.04.2014. 11:49

I. Bayer Vinogradar savjeti

Bayer donosi pregled aktualnog stanja u vinogradima kako biste pronašli najprikladnije rješenje za nametnike u Vašem vinogradu u bilo kojoj fazi rasta vinove loze.

  • 1.062
  • 94
  • 0

Bayer Vam donosi aktualnosti u zaštiti vinove loze. Njihovi stručnjaci na terenu su obišli vinograde te dali preporuke za tretiranje bolesti i štetnika koji trenutno predstavljaju najveću opasnost.

Bayer će Vas redovito izvještavati kako bi ostali uz korak aktualnim preporukama i pronašli najprikladnije rješenje za nametnike u Vašem vinogradu u bilo kojoj fazi rasta vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Vinogorje Kutjevo, sorta graševina, razvojna faza vunasti pup

Ranije sorte vinove loze se nalaze u razvojnoj fazi vunastog pupa, što je u odnosu na prošlu godinu ranije za 20 do 25 dana, odnosno za 15 dana od prosjeka za kontinentalnu Hrvatsku. U zapadnoj Hrvatskoj vegetacija je nešto ranija nego u istočnoj Hrvatskoj pa na toplijim tlima ima pojave prvih listića. Ovo je faza u kojoj je potrebno lozu zaštiti od bolesti crna pjegavost i pepelnica. Prva zaštita vinograda počinje s fungicidom Antracol WG 70 ( 2 kg/ha) i močivim sumporom (5 kg/ha). Antracol WG 70 će suzbiti napad crne pjegavosti, a močivi sumpor će smanjiti napad pepelnice koja se nalazi u pupu te ima i dobar učinak na grinje.

Vinogorje Kutjevo, sorta graševina, razvojna faza vunasti pup

Sada je vrijeme za orezivanje vinograda koji su posađeni prošle godine jer se lako uočavaju razlike između pupova koji će krenuti od onih koji su uništeni.

U rodnim vinogradima vrijeme je za vezanje vinograda, gnojidbu, podsadnju i za uništavanje korova. Bayerova je preporuka Basta 15 u vinogradima starijim od tri godine jer se može prskati korov iako je vegetacija u vinogradu krenula. U vinogradima u blizini šuma može doći do napada gusjenice grba korak (Peribathodes rhomboidaria) koja izgriza pupove na lucnjevima i uzrokuje velike štete pa je potrebno oprskati napadnute vinograde.

Preporuke vinogradarima Sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Šteta od tuče

Ovisno o podregijama, položajima i sortama vinova loza je u različitim fazama razvoja.

Na toplijim položajima i ranijim sortama u vinogradima Zadarsko-benkovačkog područja, loza je u fazi razvoja prvih listića veličine 1-3 cm. Na toplijim položajima i kasnije sorte razvijaju prve listiće. U Primorju u Vrbničkom polju sorta žlahtina je u fazi bubrenja pupova pred kretanje vegetacije , a na povišenijim toplijim položajima u fazi razvoja prvih listića. U Istri je kod ranijih sorata teran, chardonnay, sauvignon blanc, muškat bijeli i žuti ubrzan razvoj mladica mladih loza, pa dosežu veličinu i do 5 cm na pojedinim pozicijama. Malvazija je tik pred kretanje i u kretanju vegetacije.

Pošip - Petrčane

Kako je razdoblje zimskog mirovanja obilježen izrazito toplim i vlažnim vremenom, bez pravog obilježja zime, potrebno je obratiti posebnu pozornost na zaštitu od bolesti štetnika kroz predstojeću vegetacijsku sezonu.

U Istri i hrvatskom primorju je tijekom prošlog tjedna, točnije 23. - 24. ožujka 2014. zabilježeno jako grmljavinsko nevrijeme s tučom ponegdje veličine oraha, koja je nanijela priličnu štetu ranijim sortama grožđa.

Teran - Istra

U vinogradima oštećenim od tuče uz uobičajenu zaštitu protiv crne pjegavosti kombinacijom pripravka Antracol WG 70 i sumpornih pripravaka, preporučujemo i dodavanje pripravka Teldor SC 500 kako bi se zaštitili oštećeni dijelovi mladica i rozgvi od ranog aktiviranja sive plijesni koja može biti uzrokom pojave ranog "zelenog botritisa" u fazi cvatnje, a koja je u lanjskoj vegetaciji nanijela dosta štete u svim navedenim vinogradarskim podregijama.

U ostalim vinogradima preporučujemo početak redovite zaštite kombinacijom sredstava Antracol WG 70 i sumpornih pripravaka kako bismo na vrijeme spriječili napad crne pjegavosti, pepelnice koja je prezimila u pupu te grinja.

S kretanjem vinograda također preporučujemo pripravak Basta 15, koji svojim kontaktnim djelovanjem osigurava kvalitetan učinak u borbi protiv korova, bez štetnih učinaka za lozu uslijed eventualnih pogrešaka pri aplikaciji u ovoj fazi razvoja vinove loze.,

Plan tretiranja vinograda

Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinogradi Vinova loza Štetnici Bolesti Vunasti pup Crna pjegavost Pepelnica


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]