Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 20.06.2018. 07:30

Hrvoje Pavlović: Turisti bi u mom vinogradu mogli brati grožđe i sudjelovati u procesu prerade

Naš je vinograd vrlo blizu samog vinskog podruma tako da proces od samog branja do prerade kratko traje. To je odličan potencijal za turiste koji mogu sudjelovati u berbi, a onda i samom procesu prerade grožđa u vino, pojašnjava Hrvoje Pavlović koji ne planira stati na vinskom podrumu već će kuću staru preko 200 godina rekonstruirati u kušaonicu, odnosno prodavaonicu vina

Foto: Arhiva obitelji Pavlović
  • 2.312
  • 164
  • 0

Hrvoje Pavlović (38), mladi vinogradar i vinar sa suprugom Marijanom ostvario je dio svog plana - izgradnju vinskog podruma u Češljakovcima, u blizini Velike i to zahvaljujući Operaciji 6.1.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Trebalo je strpljenja za ovaj podhvat koji je započeo prijavom projekta u prosincu 2015. godine, a odluku o odobrenom projektu, kojega je EU financirala s 50.000 eura bespovratno, dobili su 1. kolovoza 2016. godine. Gotovo godinu dana poslije krenuli su s izgradnjom vinskog podruma koji će, kada ga opreme i ako bude teklo sve prema planu, imati kapacitet od 80.000 litara. U izgradnju vinskog podruma ukupno je uloženo 500.000 kuna. 

Naime, kapaciteti koje su imali nisu zadovoljavali njihove potrebe jer tržište traži veće količine. Prilika im se pružila u podmjeri 6.1. pa su izgradili novi podrum od temelja do krova. 

Iz stočarstva u vrhunska vina, podižu i vinski podrum

Nadao se Hrvoje kako će već ove sezone berba njegova grožđa kojeg uzgaja na 9 hektara u blizini podruma "krstiti" novi podrum. No, trebat će mu još strpljenja budući da je projekt opremanja vinskog podruma prešom, muljačom, punilicom i drugom potrebnom opremom, prijavio na Vinsku omotinicu

Podrum je tu - sada ga treba opremiti

"Sada sve ovisi o administraciji, a ja vjerujem da ćemo uspjeti proći projekt opremanja podruma. Nabava opreme poput preša neće biti problem, no tankovi su oprema koja se izrađuje namjenski tako da plan završetka opremanja podruma neće biti realiziran prije ove sezone", priča Hrvoje koji dok čeka rezultate, razrađuje dugoročni plan prema kojemu bi njegov vinski podrum bio dio ponude kontinentalnog turizma. 

Turisti će moći sudjelovati u berbi i procesu prerade grožđa

"Naš je vinograd vrlo blizu samog vinskog podruma tako da proces od samog branja do prerade kratko traje. To je odličan potencijal za turiste koji mogu sudjelovati u berbi, a onda i samom procesu prerade grožđa u vino. Ovo područje Papuka pruža ogromne mogućnosti jer mnogi turisti dođu na nekoliko dana na more, a onda žele iskusiti nešto drugačije", priča nam Hrvoje s kojim smo se nasmijali na ideju kako će imati besplatnu radnu snagu, koja će, dapače, platiti da mu pobere grožđe. 

"Ali tako se u svijetu radi! Turisti dolaze sudjelovati u poslovima, u dodiru s prirodom. Naravno, neće oni meni platiti da bi mi pobrali grožđe, ali će zauzvrat kupiti vino, finalni proizvod mog podruma", pojašnjava Pavlović koji ne planira stati na vinskom podrumu već će kuću staru preko 200 godina rekonstruirati u kušaonicu, odnosno prodavaonicu vina i tako zaokružiti svoju djelatnost. Naravno, da bi ostvario i taj plan, prijavit će projekt na operaciju 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima". 

Prekrasan krajolik pruža mnoge prilike

Hrvoje Pavlović: Vrijeme trajanja natječaja je kratko i zato treba brzo djelovati

No, nema kod Pavlovića praznog hoda. Dok čeka objavu natječaja, uhvatio je dobar zalet i pribavio građevinsku dozvolu i za rekonstrukciju stare kuće. A koliko je važno biti stalno u toku, pratiti natječaje, na vrijeme ishoditi dokumentaciju, Hrvoje kaže:

"Važno je sve vrijeme pratiti natječaje koji su najavljeni nekoliko mjeseci prije. Za vrijeme dok čekaš da ga objave, prikupljaš dokumentaciju. Prije nego što natječaj bude objavljen, ja imam 70% riješene dokumentacije, samo su mi potrebne službene ponude. Vrijeme trajanja natječaja je kratko i zato treba brzo djelovati. Zapravo, najveći je problem administracija i birokracija na lokalnoj razini. Izgubio sam 10 godina života ishodeći građevinsku dozvolu", pomalo ogorčeno priča Pavlović čija vizija poslovanja podrazumijeva prodaju vina na kućnom pragu. 

"Neredovita plaćanja, odgode plaćanja i slično nešto je što jako iscrpljuje čovjeka. Zato planiram što više vina prodati na kućnom pragu. Također, u budućnosti želimo sve grožđe koje proizvedemo preraditi u vino. Za sada ga još uvijek dobrim dijelom prodajemo", zaključio je mladi vinogradar Hrvoje Pavlović. 


Fotoprilog


Tagovi

Ruralni razvoj Hrvoje Pavlović Češljakovci Velika Vinarstvo Vinograd Vinski podrum Kušaonica vina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/