• Bordeaux
  • 03.12.2017. 12:43

Hrvatski vikend u gradu vina - Bordeauxu

23 hrvatske vinarije ovog vikenda predstavile vina u Bordeauxu u Francuskoj

  • 317
  • 34
  • 0

Hrvatska vina okupljena pod brandom „Vina Croatia - Vina mosaica“ ovog se vikenda predstavljaju u svjetskoj prijestolnici vina - Bordeauxu. U La Cite du Vin, odnosno Gradu vina, dvadeset tri vinarije okupljene pri Udruženju vinarstva Hrvatske gospodarske komore vinoljupcima iz cijelog svijeta nude enološke okuse Slavonije i Podunavlja, brdovite Hrvatske, Istre i Primorja te Dalmacije.

Prošle godine otvoreni „hram vinarstva“ - Grad vina - dosad je posjetilo pola milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta. Uz prikaz svjetske povijesti uzgoja vinove loze te pripravljanja vina ovdje se mogu naći i kušati vina iz 72 države, od oko njih 90 u kojima se prostiru vinogradi. Među njima su sada i hrvatska a Udruženje vinara HGK s Gradom vina ima ugovor da iz naših vinogorja iduće tri godine u Bordeaux dostavi najmanje tisuću boca.

Pored vrlo posjećenih i vođenih degustacija vina te kušanja hrvatske hrane uz hrvatsku glazbu posjetitelji Grada vina ovog vikenda mogu slušati predavanja doc. dr. sc. Darka Preinera s Agronomskog fakulteta u Zagrebu o našim vinima i vinogorjima te prof. dr. sc. Mladena Bobana s Medicinskog fakulteta u Splitu na temu vino i zdravlje.

Inače Gradom vina tim supermodernim objektom izgrađenim na 10 etaža i za 81 milijun € upravlja posebna zaklada koju su osnovali bordoški vinari uz pomoć donatora čime se dodatno pridonosi promociji ne samo francuskih vina nego općenito enološkoj kulturi. Bordeaux i njegove châteaue na godinu posjeti 6 milijuna vinoljubaca iz cijelog svijeta a na 112 000 ha ovdašnji vinari proizvedu 5 milijuna hektolitara vina i od njega zarade oko 15 milijardi €.


Fotoprilog


Tagovi

Bordeaux HGK Darko Preiner Mladen Boban Vina Croatia Vina mosaica


Autor

Vedran Stapić

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi