AgroKlub.com

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Vinogradarstvo » Hrvatski vikend u gradu vina - Bordeauxu

Hrvatski vikend u gradu vina - Bordeauxu

Bordeaux

Hrvatski vikend u gradu vina - Bordeauxu

Datum: 03.12.2017. 12:43 |

Kategorija:

Vinogradarstvo

23 hrvatske vinarije ovog vikenda predstavile vina u Bordeauxu u Francuskoj

Hrvatska vina okupljena pod brandom „Vina Croatia - Vina mosaica“ ovog se vikenda predstavljaju u svjetskoj prijestolnici vina - Bordeauxu. U La Cite du Vin, odnosno Gradu vina, dvadeset tri vinarije okupljene pri Udruženju vinarstva Hrvatske gospodarske komore vinoljupcima iz cijelog svijeta nude enološke okuse Slavonije i Podunavlja, brdovite Hrvatske, Istre i Primorja te Dalmacije.

Prošle godine otvoreni „hram vinarstva“ - Grad vina - dosad je posjetilo pola milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta. Uz prikaz svjetske povijesti uzgoja vinove loze te pripravljanja vina ovdje se mogu naći i kušati vina iz 72 države, od oko njih 90 u kojima se prostiru vinogradi. Među njima su sada i hrvatska a Udruženje vinara HGK s Gradom vina ima ugovor da iz naših vinogorja iduće tri godine u Bordeaux dostavi najmanje tisuću boca.

Pored vrlo posjećenih i vođenih degustacija vina te kušanja hrvatske hrane uz hrvatsku glazbu posjetitelji Grada vina ovog vikenda mogu slušati predavanja doc. dr. sc. Darka Preinera s Agronomskog fakulteta u Zagrebu o našim vinima i vinogorjima te prof. dr. sc. Mladena Bobana s Medicinskog fakulteta u Splitu na temu vino i zdravlje.

Inače Gradom vina tim supermodernim objektom izgrađenim na 10 etaža i za 81 milijun € upravlja posebna zaklada koju su osnovali bordoški vinari uz pomoć donatora čime se dodatno pridonosi promociji ne samo francuskih vina nego općenito enološkoj kulturi. Bordeaux i njegove châteaue na godinu posjeti 6 milijuna vinoljubaca iz cijelog svijeta a na 112 000 ha ovdašnji vinari proizvedu 5 milijuna hektolitara vina i od njega zarade oko 15 milijardi €.

Broj pregleda članka: 306; Uspješnost članka: 33.8

Tagovi: HGK, Bordeaux, Vina Croatia, Vina Mosaica, Mladen Boban, Darko Preiner

Ključne riječi članka: hrvatski, vikend, u, gradu, vina, bordeauxu, milijuna, svijeta, cijelog, hrvatske, cijelog svijeta


Vedran Stapić

Svi tekstovi autora

Autor Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Slike Hrvatski vikend u gradu vina - Bordeauxu