Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CroVin
  • 04.05.2018. 13:30

Hrvatska u 2016/17 uvezla oko 30 milijuna litara vina, izvezeno samo 5,4 milijuna litara

Vrijeme je da konačno dobijemo Zakon o vinu. Sadašnja situacija je neodrživa jer zakon uopće ne štiti domaće vinare, jer omogućuje dolazak jeftinih, stranih vina vina na naše tržište, čulo se na CroVinu.

Foto: Bigstockphoto/Aleksandr Shyripa
  • 252
  • 26
  • 0

Prvi dan CroVina, prvog središnjog stručnog skupa vinogradara i vinara Hrvatske okupio je veliki broj vinogradara, vinara, agronoma i drugih osoba vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo. Glavna tema skupa bio je dugo najavljivani Zakon o vinu koji bi, čulo se na skupu, nakon godina čekanja trebao biti donešen do kraja ove godine.

"Nakon dugog niza godina, vrijeme je da konačno dobijemo Zakon o vinu“, rekao je Leo Gracin sa Sveučilišta u Splitu. "Sadašnja situacija je neodrživa jer zakon uopće ne štiti domaće vinare, jer omogućuje dolazak jeftinih, stranih vina vina na naše tržište. Tragično je što u Hrvatskoj imamo slučaj da se uvoze otvorena vina i pune u Hrvatskoj bez ikakve dodatne kontrole, dok hrvatski proizvođači moraju prolaziti svakakve kontrole što ih u startu čini nekonkurentnima. Zakon o vinu mora to ispraviti“.

Zakon o vinu do kraja godine

O lošem stanju na hrvatskom tržištu dovoljno govori činjenica da je Hrvatska u vinogradarskoj godini 2016/17 uvezla oko 30 milijuna litara vina, dok je u istom razdoblju izvezeno čak šest puta manje - samo 5,4 milijuna litara.

Održan je CroVin, prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske

"Dok zemlje u okruženju poput Austrije i Mađarske povećavaju svoju produktivnost, u Hrvatskoj je ona u stalnom padu. Mađarska i Austrija su u prošlom razdoblju narasle za 4,4 i 4,5 posto, dok Hrvatska u istom razdoblju bilježi pad od 2,8 posto“, rekao je na skupu Đuro Horvat, konzultant i stručnjak za tržište vina.

U ime ministarstva poljoprivrede skupu je nazočio Tugomir Majdak koji je najavio donošenje zakona do kraja ove godine. "Cilj nam je napraviti konkretan i moderan zakon koji će dati okvir i osnovu za suvremeno i moderno hrvatsko vinogradstvo. Ne želimo stvoriti nove zapreke našim vinogradarima, kao ni nastaviti sa starima već im olakšati rad u budućnosti“, rekao je Majdak.

U popodnevnim satima skup je nastavljen brojnim zanimljivim predavanjima. Tako je doc. dr. sc. Monika Zovko s Agronomskog fakulteta u Zagrebu govorila o navodnjavanju vinograda u krškom krajobrazu, a prof. dr. Goran Milanov s Poljoprivrednog instituta Skopje je govorio o Inovacijama u biotehnologiji vina.

Nema više bankovne garancije od 110 posto

Ana Volović, pomoćnica ravnateljice Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, istaknula je kako se prema novim izmjenama bankovna garancija više ne mora dostavljati u iznosu od 110 posto od iznosa koji vinar želi povući, već je dovoljan iznos od 100 posto kako bi se povukao avans koji može ići maskimalno 80 posto od iznosa prihvatljivog troška.

"Novost je što je Agencija u mjeri investicije i restrukturiranje dozvolila obročno plaćanje kako bi vinari mogli brže doći do potrebnih sredstava“, rekla je Volović. Vinari su uglavnom zainteresirani za mjeru investicije, dok za neke druge mjere poput promidžbe na trećim tržištima i mjeru restrukturiranja i konverzije vinograda nije pokazan veći interes.


Tagovi

CroVin Zakon o Vinu Vinarstvo


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]