Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decanter
  • 20.10.2020. 13:20
  • Varaždinska, Varaždin

Hrvatska ima novu vrhunsku vinsku regiju! Na Decanteru osvojili 22 medalje

Vina iz varaždinskog i ludbreškog vinogorja zasluženo su pod povećalom javnosti, što ne čudi, s obzirom na to da je ova županija po broju medalja, priznanja i prijavljenih uzoraka na Decanteru druga najuspješnija u Hrvatskoj.

Foto: TZŽ Varaždinska
  • 325
  • 33
  • 0

Čak 22 medalje i 11 preporuka osvojile su vinarije iz varaždinskog i ludbreškog vinogorja na 17. Decanter World Wine Awards 2020. u Londonu, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina, priopćili su iz Turističke zajednice Varaždinske županije. 

K tome, srebrne i brončane medalje osvojile su mahom obiteljske vinarije koje se kvalitetom mogu nositi s najboljima na svijetu, što su sada potvrdili najcjenjeniji stručnjaci.

"Nakon prvog skeniranja i razgovora s vinarima, vidio sam strahovito veliki potencijal koji je sad i dokazan rezultatima na najrigoroznijoj, ali i najkvalitetnijoj izložbi. Ovo je velik korak, no trebamo raditi još više, jače i bolje da konačno ova dva vinogorja, varaždinsko i ludbreško, ozbiljno uvrstimo na vinsku kartu Hrvatske. U tome će pomoći ovakvi rezultati, a vjerujem da iduće godine možemo i do zlata“, istaknuo je hrvatski sommelijerski prvak i Decanterov sudac Siniša Lasan. Dodao je i kako su ove godine ocjenjivali samo suci iz Velike Britanije, a prednost su imale autohtone sorte.

Najuspješnija Vinarija Kopjar

Među 11 članova vinske Decanter reprezentacije ove županije najuspješnija je bila Vinarija Kopjar, osvajačica jedne srebrne (graševina) i četiri brončane medalje (sauvignom blanc, chardonnay, muškat žuti, rajnski rizling). Suci su njihovu graševinu opisali kao onu intenzivnog okusa poširane kruške s naznakom bagrema i lista čaja.

Titulu je lakše osvojiti nego obraniti? Tomislav Glavić i Vinarija Kopjar opovrgli izreku

Najvišu ocjenu dobila je Vinarija Košćak za svoj sauvignon. "Živahan i poletan sa svježim zelenim notama i dugim završetkom“, opisali su ga suci.

Među nagrađenima je i Vinski hram Kotolenko, kojima je proizvodnja glavni izvor prihoda više od pola stoljeća. "Vino tražite tamo gdje ga stvaraju ljudske ruke“, geslo je pod kojim obitelj na bajkovitim brežuljcima kreira pinot sivi, muškat žuti, sauvignon i druga vrhunska.  

"Naš je cilj proizvesti dobro vino kontinuirane kvalitete svake godine. Uz puno rada, zalaganja, ljubavi i znanja, ništa nije nemoguće. Ocjenjivanje na Decanteru je dokaz da radimo dobro i idemo pravim putem. Na nama je sada obaveza da se još više zalažemo za kvalitetu, a ovu priču pronesemo izvan granica županije. Jer dan bez vina je kao dan bez sunca“, zaključio je Slavko Kotolenko.

Druga županija po broju medalja

Vina ovih vinogorja zasluženo su pod povećalom javnosti, što ne čudi, s obzirom na to da je županija po broju medalja, priznanja i prijavljenih uzoraka na Decanteru druga najuspješnija u Hrvatskoj.

Decanter 2020: Hrvatska vina osvojila tri platine i 11 zlata

Poslano je 35 uzoraka, od kojih su 22 dobila medalje, a još 11 preporuke. Time su ostvarili 95-postotnu uspješnost na najvećem natjecanju ovoga karaktera na svijetu s više od 16.500 prijava iz gotovo 50 zemalja svijeta.

Aktivnosti na promidžbi i brendiranju nastavljaju se još snažnijim tempom. Nagrađena vina imaju Decanter naljepnicu kao garanciju kvalitete, otisnut je prigodni katalog s detaljnim prikazom svih nagrađenih, a planira se i održavanje radionica s ugostiteljima i distributerima diljem Hrvatske, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Varaždinska županija Decanter World Wine Awards Vino Ocjenjivanje Siniša Lasan Medalje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.