Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decanter 2020
  • 22.09.2020. 16:55
  • London, Engleska

Decanter 2020: Hrvatska vina osvojila tri platine i 11 zlata

Ove su godine Hrvatska vina dobila čak 226 priznanja na najprestižnijem svjetskom natjecanju vinara, Decanter 2020. Uz platinaste i zlatne, domaći su vinari osvojili i 68 srebrnih, 88 brončanih medalja te 56 priznanja.

Foto: Depositphotos/pinkcandy
  • 5.842
  • 311
  • 0

"Ove godine su domaći vinari uspješniji no lani. Iz Londona s Decantera 2020 u naše podrume stižu 3 platinaste i 11 zlatnih medalja", ističe jedan od članova komisije najvećeg svjetskog ocjenjivanja vina u Londonu, Siniša Lasan, poznati hrvatski sommelier komentiravši kako je dobra vijest da su pri tome zastupljene i različite vinske regije. 

Naime, nakon mjesec dana ocjenjivanja, danas, 22. rujna stigli su i dugoočekivani rezultati 17. izdanja Decanter World Wine Awards. 

Hrvatska osvojila priznanja za 226 vina

Više od 16.500 različitih etiketa iz 55 zemalja svijeta, na slijepo je kušalo 116 vodećih svjetskih vinskih stručnjaka, uključujući 37 Masters of Wine i devet Master Sommelier. Natjecanje je rezultiralo s 50 Best in Show, 178 platinastih, 537 zlatnih, 5.234 srebrnih i 7.508 brončanih medalja.

Ove su godine Hrvatska vina dobila čak 226 priznanja, a uz platinaste i zlatne, domaći su vinari osvojili i 68 srebrnih, 88 brončanih medalja te 56 priznanja. 

Velikih platinastih 97 bodova osvojili su Kozlovićeva Selekcija Malvazija, Graševina deGothto Kutjeva i Nono 4 terre vinarije Cattunar. 

Istra dominira, a tu su i drugi uspjesi

Kada je riječ o zlatu, većina medalja je otišla u Istru, njih čak 8, dvije u sjevernu Dalmaciju te jedna u Zagorje-Međimurje. 

"Istra je svakako dominantna, kada je o medaljama naših vinara riječ, ali treba spomenuti i brojne druge uspjehe. Svakako vinariju Testament iz okolice Šibenika čiji su Pošip i Babić u zlatu. A kad' smo kod već kod Pošipa, valja reći i da je Nerica s Korčule nabolje ocijenjeno vino ove sorte", priča Lasan i dodaje kako su na ovom natjecanju konstanta Međimurci. 

Hrvatska vina osvojila 7 zlata na ovogodišnjem Decanteru - DWWA 2019

"Svakako bih istakao vinare iz okolice Varaždina i Ludbrega koji su po prvi puta značajnije nominirali svoja vina na ovo prestižno ocjenjivanje", rekao je ocjenjivač Siniša Lasan. 

Podsjetimo, prošle su godine domaća vina osvojila 7 zlatnih, 55 srebrnih te 77 brončanih medalja i 31 priznanje. 

11 RH zlatnih s Decanter 2020

  1. Teran, 2019, crno, vinarija Fakin, Istra
  2. Malvazija istarska, 2019, bijelo, vinarija Pilato, Istra
  3. Templara Riserva Malvazija, 2017, bijelo, vinarija Rossi, Istra
  4. Urban White Extra Brut, bijelo, vinarija Štampar, Zagorje-Međimurje
  5. Campi del Bosco, 2019, bijelo, vinarija Tercolo, Istra
  6. Pošip, 2019 bijelo, vinarija Testament, Sjeverna Dalmacija
  7. The Dalamtina Dog Babić, 2016, crveno, vinarija Testament, Sjeverna Dalmacija
  8. Barbarossa Teran, 2017, crveno, vinarija Tomaz, Istra
  9. Sesto Senso Malvazija istarska, 2017, bijelo, vinarija Tomaz, Istra
  10. Festigia Malvazija istarska, 2016, bijelo, Vina Istra, Istra
  11. Festigia Castello, 2016, bijelo, Vina Laguna, Istra

Najbolja od najboljih ponovo Francuska

Vina na ovom natjecanju ocjenjuju se u nekoliko ciklusa. U prvom se na slijepo kušaju sva i kategoriziraju prema bodovima komisije. Zlato mora imati 95 - 96 bodova, srebro 90 - 94, bronca 86 - 89, dok za oznaku odobrenja kao prihvatljivo, jednostavno vino ono mora imati najmanje 83 - 85 bodova. 

Najbolje ocijenjena u prvom krugu, zlata, sljedećeg se tjedna ponovo kušaju, s tim da su ovoga puta kategorizirana tako da ocjenjivači znaju odakle uzorci dolaze (država, regija i podregija) od koje je vrste grožđa vino napravljeno, godinu berbe te raspon prodajne cijene butelje istog. 

Pobjednici tako određenih kategorija osvajaju platinaste medalje. Kako bi bili proglašeni najbolji od najboljih, vina s platinastim odličjima se kušaju još jednom u pripetavanju te je tako kreiran popis 50 najboljih vina svijeta. 

Velikih platinastih 97 bodova dobili su Kozlovićeva Selekcija Malvazija, Graševina deGothto Kutjeva i Nono 4 terre vinarije Cattunar. 

A među njima i ove godine prednjači Francuska s čak 12 vina iz Bordeauxa, Champagnea, Alzasa, Burgundije, Provanse i Loire. 

Ovu vinsku velesilu slijede Italija (8), Australija (6), Portugal (5) te Španjolska (4). U TOP 50 svoje su mjesto pronašle i druge poznate vinske nacije kao što je Argentina, Mađarska, Novi Zeland, Gruzija, SAD, ali i UK, Gruzija, Švicarska. 

Više svježine s istoka Europe 

Organizatori ističu i Moldaviju čija povijest vinogradarstva počinje rezultirati odličnim vinima za globalnu pozornicu - dvije su njihove etikete među 50 najboljih, Cabernet Sauvignon Rosé 2019 te Purcari 2019 napravljeno od 100% Viorice, tamošnje autohtone sorte bijelog grožđa.

Treba spomenuti i susjednu Sloveniju čije je bijelo vino Leonardo, vinarije Simčič iz Primorske regije, također uvršteno među 50 najboljih. 

Regionalna predsjednica za sjevernu, središnju i istočnu Europu, Beth Willard, komentirala je: "Mislim da je došlo do ukupnog poboljšanja kvalitete, uglavnom zato što su vina doista uravnotežena i svježa, ali pokazuju nevjerojatan sortni karakter što je zaista uzbudljivo.

Sjajno je vidjeti crna vina iz istočne Europe, iz Moldavije, Rumunjske i Mađarske, koja pokazuju puno više svježine", zaključila je. 


Fotoprilog


Tagovi

Decanter DWWA Siniša Lasan Istra Malvazija Graševina Platina Zlato Srebro Beth Willard


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.