Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grožđe
  • 31.10.2013. 09:38

Gubici vinogradara zbog ilegalne konkurencije

Sa zrelim grožđem, za neke vinogradare stigla je i prava nevolja, a ponajprije za proizvođače stolnog grožđa

Foto: freepik.com
  • 448
  • 22
  • 0

Sa zrelim grožđem, za neke vinogradare stigla je i prava nevolja, a ponajprije za proizvođače stolnog grožđa. Jesen 2013. iz više razloga, za njih nije dobra, jer ima i onih kojima je u vinogradima ostalo i preko 30 tona grožđa. Nitko ga neće, i naravno da propada, kao i vinsko. Nitko očito ne želi domaće grožđe, ni velike trgovačke tvrtke, a ni veletržnice više nisu mjesto za prodaju. Uvoz je grožđa, unatoč tome, i ove godine silan i velik, najviše iz Makedonije, gdje je kilogram grožđa 1,50 kn, a u Hrvatskoj dostiže i 3 kn/kg. To je za domaćeg proizvođača granica rentabilnosti, jer su troškovi gnojiva i mehanizacije i zaštitnih sredstava iznimno visoki. Vinogradari će ga, kažu, ako ga već nitko neće kupiti, pokloniti.

Vinogradari vrgoračkog kraja ovu će godinu dugo pamtiti, unatoč proljetnim i ljetnm vremenskim neprilikama, jer urod je iznad očekivanja, no ipak nisu zadovoljni. Bez obzira na sve kontrole, unazad mjesec dana pojavilo se makedonsko grožđe, ilegale i šverca na sve strane, a preprodavači rade bez kazni, nesmetano, dok tako domaćim proizvođačima oduzimaju mukotrpno zarađen kruh. Čak i bez nelojalne konkurencije, teško da će ove godine hrvatski proizvođači profitirati.

Vinarije nisu zainteresirane, slab je interes otkupljivača, a na tržnicama se to grožđe ne može prodati, pa propada kao i stolno. Šteta je golema, a egzistencija ugrožena, kao nikada dosad, a nema tome dugo da su im je jamčili. Podizanje vinograda su financirali, od općine do županije, do države. Svi su govorili o tome, što i koliko trebaju zasadti, i sada je odjednom sve palo u zaborav. Kako osigurati plasman ove robe? Država bi se trebala pobrinuti za isplatu troškova i gubitaka vinogradarima, a pravi problemi tek ih očekuju, jer će tržišni viškovi biti sve veći, a njihova budućnost još neizvjesnija.

Foto: freepik.com


Tagovi

Stolno grožđe Uvoz Troškovi Isplata Konkurencija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰