Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stolne sorte
  • 30.04.2017. 16:00

Grožđe koje se uzgaja bez pesticida

Ukoliko uzgajate grožđe za osobnu potrošnju, na malim površinama, možete odabrati sorte koje se mogu uzgajati bez upotrebe pesticida, odnosno oni se mogu svesti na najmanju moguću mjeru. Pažnja bi se trebala posvetiti sortimentu.

Foto: gvfacebook / Pixabay
  • 4.766
  • 232
  • 0

Ukoliko uzgajate grožđe za osobnu potrošnju, na malim površinama, možete odabrati sorte koje se mogu uzgajati bez upotrebe pesticida, odnosno oni se mogu svesti na najmanju moguću mjeru. Pažnja bi se trebala posvetiti sortimentu.

Stručnjaci kažu da su za ovu namjenu pogodne interspecijes stolne sorte. One su otporne na gljivične bolesti. To su sorte: Lasta, Ljana, Moldova, Strašenski, Muskat de st. Vallier.

Lasta

Ovo je stolna sorta nastala u Srijemskim Karlovcima i priznata je 1991. godine. Odlikuje je dobra rodnost. Otporna je na plamenjaču, peronosporu i sivu trulež grožđa, ali je osjetljiva na pepelnicu.

Sazrijeva otprilike u isto vrijeme kada i Muskat Hamburg (II epoha). Grozd je srednje krupan, ima lijepu strukturu i rastresit je. Bijelo-žute bobice su krupne, ujednačene po veličini, izdužene i hrskave konzistencije. Imaju uodan ukus, blago muskatan.

Zrelo grožđe može se čuvati na čokotu do prvih mrazeva.

Ljana

Ovo je nova moldavska sorta, koja rano sazrijeva - početkom rujna. Srednje je rodnosti. Otporna je na peronosporu, pepelnicu i sivu trulež grožđa.

Njeni grozdovi su također srednje krupni i rastresite. Bobice su krupne, izdužene i isto bijelo-žute boje. Također može se dugo čuvati na čokotu, a da se kvaliteta grožđa ne promijeni.

Moldova

Ova vrlo bujna sorta stiže iz Moldavije. Ima veliku rodnost. Otporna je na najvažnije gljivične bolesti. Njeni grozdovi su krupni, a tamno-plave bobice su izdužene. Debela pokožica bogata je antocijanima. Neutralnog je ukusa.

Grožđe se može dobro transportirati i dugo se čuvati. Može se uzgajati bez kemijskih preparata protiv peronospore, pepelnice i sive plijesni grožđa. Kada su vlažne godine, dovoljno je nekoliko tretiranja.

Strašenski

Još jedna sorta iz Moldavije, koja ima veliku bujnost i veliku rodnost. Grozdovi su krupni i atraktivni, zbog vrlo krupnih crnih bobica. Sazrijeva početkom rujna. Otporna je na peronosporu, ali je osjetljiva na pepelnicu, sivu plijesan i niske temperature.

Muskat

Ovo je jedan od najpoznatijih hibrida stolnog tipa, koji je nastao u Francuskoj. Ima srednje krupne, rastresite grozdove. Bobice su žute boje, ovalnog oblika, srednje veličine. Ima muskatni ukus.

Muskat je otporan na peronosporu, a srednje je otporan na pepelnicu i sivu plesan. Može se uzgajati sa jednim do dva tretiranja kemijskim sredstvima. Kada su suhe i tople godine, tretiranje nije potrebno.

Foto: gvfacebook / Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.