Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita prošeka
  • 28.07.2021. 09:25

Europska komisija presudila: Prošek ulazi u Službeni glasnik EU-a

Uvrštenje u Službeni glasnik sljedeći je najvažniji korak na putu za zaštitu našeg Prošeka i njegovog budućeg pozicioniranja na europskoj vinskoj karti i tržištu, istaknuo je hrvatski euro zastupnik Tonino Picula.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
  • 312
  • 675
  • 0

Europska komisija prihvatila je hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda što je još jedan korak prema zaštiti tog tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina.

“Danas sam primio sjajne vijesti iz Bruxellesa od europskog povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog! EK je prihvatila prijavu Republike Hrvatske za zaštitu našeg vina Prošeka kao zaštićenog tradicionalnog proizvoda”, objavio je u utorak hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula na svojoj službenoj stranici.  

Komisija će, stoji u odgovoru koji je povjerenik poslao, nastaviti s procedurom objave u Službenom glasniku Europske unije, a na što postoji mogućnost podnošenja žalbe u roku od dva mjeseca. Komisija će zatim analizirati moguće pridošle pritužbe i donijeti konačnu odluku nakon uvažavanja svih dostupnih elemenata.

Nakon podnošenja zahtjeva, uvrštenje u Službeni glasnik sljedeći je najvažniji korak na putu za zaštitu našeg Prošeka i njegovog budućeg pozicioniranja na europskoj vinskoj karti i tržištu”, istaknuo je Picula.

Podsjećamo, nakon nedavne inicijative Italije da pokuša spriječiti uvrštenje hrvatskog zahtjeva za zaštitu ovog vina pod izlikom sličnosti, zastupnik je pisao, a potom i razgovarao s povjerenikom istaknuvši kako je ona motivirana financijskim interesima proizvođača. Također, napomenuo je kako ovo vino nije novi proizvod, već da ima snažno povijesno uporište te tradiciju proizvodnje čak i dulju od Prosecca.

Spor s Talijanima oko prošeka traje od 2013., EK bi ga napokon mogla okončati?

"Pitanje zaštite Prošeka ujedno je i pitanje odnosa prema proizvođačima u malim i srednje velikim članicama EU“, naglasio je tom prigodom eurozastupnik.


Tagovi

Prošek Zaštita Tonino Picula Službeni glasnik Italija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!