Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino
  • 11.07.2013.

Europska komisija ostavlja prošeku otvorena vrata?

Ako Europska komisija zaprimi zahtjev za zaštitu "prošeka", primijenit će sve odredbe i pravila koja su predviđena europskim zakonodavstvom.

Foto: Petar Fabijan
  • 263
  • 12
  • 0

Europska komisija dosad nije primila zahtjev za zaštitu "prošeka" oznakom izvornosti ili zemljopisnog porijekla, ali ako takav zahtjev primi, razmotrit će ga u skladu s europskim pravilima, pojasnila je Komisija trojici talijanskih zastupnika Europskog parlamenta koji su od izvršnog tijela Europske unije tražili da se očituje o korištenju naziva "prošek" kao tradicionalnog izraza za desertno hrvatsko vino.

Antonio Cancian, Lorezno Fontana i Giancarlo Scotta još su tijekom svibnja i lipnja postavili zastupnička pitanja Komisiji o "prošeku", potaknuti činjenicom da vino sličnog naziva, "prosecco" - koje proizvode talijanski vinari - uživa zaštitu na razini EU-a.

Talijanski europarlamentarci tražili su i da se Komisija izjasni koje će konkretne mjere poduzeti kako bi spriječila da se proizvod pod nazivom "prošek" nađe na europskom tržištu i tržištima trećih zemalja, ustvrdivši, među ostalim, da bi korištenje tog izraza, koji podsjeća na "prosecco", europske potrošače moglo dovesti u zabludu.

Odgovor Komisije stigao je tek ovoga tjedna, a u njemu se ističe da korištenje naziva "prošek" nije dio ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. "Komisija nije zaprimila nikakav konkretan hrvatski zahtjev vezano uz korištenje ovog izraza", navodi Bruxelles u odgovoru, napominjući da bi, u tom kontekstu, korištenje tog izraza u prodaji moglo izazvati pravne probleme te da bi moglo biti u koliziji sa zaštitom talijanske oznake izvornosti za "prosecco".

Provedbu te zaštite na zajedničkom tržištu osiguravaju naležna tijela zemalja članica. Ujedno, EU je ispregovarala bilateralne sporazume s nekoliko trećih zemalja kako bi osigurala visoku razinu zaštite europskih oznaka izvornosti u tim zemljama, uključujući i oznaku "prosecco", pojašnjava Komisija.

Ipak, Komisija nije zatvorila vrata mogućoj zaštiti hrvatskog desertnog vina, mada su vrlo oprezni u iznošenju ocjena. Ističu tek da bi, ako zaprime zahtjev za zaštitu "prošeka", primijenili sve odredbe i pravila koja su predviđena europskim zakonodavstvom. U tom postupku koji prethodi odobravanju ili odbijanju zaštite, pojašnjavaju dalje, razmatraju se i eventualni homonimni nazivi vina koji su već zaštićeni.

No, ponavljaju, Komisija dosad nije primila nikakav zahtjev za zaštitu "prošeka". Time se, očito, želi sugerirati da je rasprava o "prošeku" i "proseccu" za Komisiju zasad samo teorijske naravi, a da će se za definitivnu ocjenu Bruxellesa ipak trebati pričekati službena prijava hrvatskih proizvođača.

Autor: Irena Frlan, Foto: Petar Fabijan


Izvori

Novi List


Tagovi

Prošek Vino Europska komisija Talijanksi vinari Desertna vina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]