Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 16.04.2009.

Erdutski vinogradi podižu 100 hektara novih vinograda

U ERDUTU JE U TIJEKU PROVEDBA NAJVEĆE SADNJE VINOGRADA U NOVIJOJ HRVATSKOJ VINOGRADARSKOJ POVIJESTI

  • 2.580
  • 122
  • 0

Na površinama Erdutskih vinograda d.o.o. ukupna vrijednost investicije, za koju će se utrošiti približno 500.000 sadnica, iznosi više od 52 milijuna kuna, a riječ je o sadnji vinograda na najvećim površinama u novijoj hrvatskoj vinogradarskoj povijesti, odnosno od 1990. godine.
Uz postojećih, također gotovo u cijelosti obnovljenih 320 ha vinograda, Erdutski će vinogradi imati ukupno 420 ha vinograda s kojima će se, kažu u toj tvrtki, bez problema nositi na zahtjevnom europskom tržištu, jer novi vinogradi jamče još bolji i kvalitetniji urod i do 12 tona po hektaru grožđa, a uz manje proizvodne troškove. Usporedbe radi, prosječan urod starih nasada je 6 tona po hektaru.

Značajan rast prodaje vina

Obnovu vinograda Erdutski vinogradi počeli su još 2003. godine i kako kaže Nikola Blagojević, glavni tehnolog u Erdutskim vinogradima, svake su godine iskrčivali dio površina i zamjenjivali ih novim nasadima.
- Na ukupnim površinama Erdutskih vinograda dominira sorta graševina, koja će završetkom cjelokupne investicije zauzimati oko 60 posto površina. Od ostalih sorti tu su još rajnski rizling, traminac mirisni, chardonnay, zweigelt, cabernet i souvignon. Završetkom cjelokupne investicije, odnosno do punog roda vinograda do 2012. godine, očekujemo proizvodnju grožđa od oko 5.000 tona i ukupnu proizvodnju vina od 3,5 milijuna litara - kaže Blagojević.
Što se tiče plasmana vina, Boris Lovretić, predsjednik Uprave Erdutskih vinograda, kaže da posljednjih godina bilježe značajan porast prodaje vina.

Prodor i na Rusko tržište

- Lani je, primjerice, zabilježen porast prodaje vina od 35 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima s početka ove godine, gdje je već zabilježen za 26 posto veći porast prodaje vina s obzirom na isto razdoblje lani, ove godine očekujemo još bolje rezultate. Smatramo da je tomu, između ostaloga, uz kvalitetu naših proizvoda, pridonio i novi redizajn našeg cjelokupnog asortimana s kojim smo postali prepoznatljiviji na tržištu. Inače, mi radimo sa svim trgovačkim lancima u Hrvatsko i stranim i domaćim. Uz povećanu prodaju na domaćem tržištu povećali smo izvoz naših vina na tržišta Bosne i Hercegovine, krenuli smo i na tržište Srbije, a u tijeku smo pregovara i s ruskim tržištem - kaže Lovretić, te napominje kako je pred Erdutskim vinogradima svijetla budućnost jer se sa zahtjevnim tržištem Europske unije mogu nositi i kvalitetom i dizajnom vina.

Kvaliteta - dugoročno opredjeljenje

Politika kvalitete inače je dio dugoročne politike tvrtke Erdutskih vinograda koji zapošljavaju 120 stalnih radnika, u sezoni još oko 70, a u berbi još oko 100 radnika, pretežito s područja Erduta.
Vodeći se željom zadovoljiti sve zahtjevnije kupce, koji sve više traže da se njihova očekivanja ne samo ispune nego da se i nadmaše, Erdutski vinogradi su početkom ove godine u svoje poslovanje implementirali dva certifikata - ISO 9001 i HACCP. Njihovim uvođenjem se još dodatno poboljšava kvaliteta proizvodnje grožđa i vina, ali i realizacija cjelokupne proizvodnje, odnosno osigurava se konstantna kvalitete te bolje prihvaćanje proizvoda od strane kupaca.
U Erdutskim vinogradima kažu da se teško mogu usporediti s bilo kojom vinarijom jer su po mnogo čemu posebni, a prije svega po jedinstvenom položaju njihovih vinograda, koji se nalaze na padinama uz rijeku Dunav. Upravo su te prednosti, jedinstvenog položaja ali i brojnih povijesnih znamenitosti - erdutska kula iz 15. stoljeća, stari vinski podrum iz 1730. godine, dvorac Adamovich Cseh iz 19. stoljeća, ponos Erdutskih vinograda, najveće uporabne bačve u Europi zapremine 75.000 litara sastavljene 1990. godine i slično, iskoristili i razvili vinoturizam. Osim vrhunske gastronomske ponude, Erdutski vinogradi nude turistički obilazak, šetnju kroz povijest jer je, kažu, Erdut selo s više povijesti nego što je imaju mnogi veliki gradovi svijeta, smještaj u deset dvokrevetnih soba za odmor s dvije zvjezdice, teniske terene, salu za svatove kapaciteta 200 mjesta, dvorane za prezentacije sa 100 mjesta te dvoranu u dvorcu sa 50 mjesta i drugo.

Brojna priznanja

Tvrtka Erdutski vinogradi redoviti je posjetitelj sajmova, na kojima osvaja brojne medalje i priznanja za kvalitetu i dizajn pakovina svojih vina. Najnovije su dobili na Međunarodnom mostarskom sajmu 2009., održanom 16. i 17. ožujka, gdje su postigli izvanredne rezultate. Od ukupno 15 zlatnih medalja, Erdutski vinogradi osvojili su šest, a pripala im je i titula šampiona u kategoriji bijelih vina za traminac mirisavi 2005.

Autor: Zdenka RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kaže on, raste ti korov u bašči. Nije to korov nego živi malč, a u njemu rikola, blitva, kadulja, lavanda, ružmarin... Da ne rastu i puževi, bilo bi i salate. A imamo i prirodnu gnojidbu ;)