Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Erdutski vinogradi
  • 18.07.2014. 08:00

Erdutska vina na putu za Kinu

Osim za vina, kineski potrošači pokazali su interes za slatkiše, čokoladu, kekse, a postoji zanimanje i za maslinovo ulje

Foto: depositphotos.com, photography
  • 216
  • 39
  • 0

Nakon isporuke prvog kontejnera s erdutskim vinima na kinesko tržište ranije ove godine, planirana je druga isporuka pomorskim putem. Prva pošiljka sadržavala je 14.000 boca vina iz Erdutskih vinograda, a Goran Dumančić, komercijalni direktor i suvlasnik Erdutskih vinograda izjavio je: "Gdje god da toliko vina prodate, nije malo. To je oko 50.000 eura. Nadam se da ćemo godišnje uspjeti izvesti od pet do deset kontejnera".

Suradnja je dogovorena u lipnju ove godine na Kineskom međunarodnom sajmu proizvoda svakodnevne potrošnje gdje je svoje proizvode izlagalo nekoliko hrvatskih tvrtki, među njima i Erdutski vinogradi.

Tržište na koje se šalju pošiljke hrvatskih vina su pokrajine Šangaja i Ningboa, u čijim se trgovinama erdutska vina zasad prodaju vrlo uspješno, iako im cijena po butelji prelazi 100 kuna, na što se još nastavljaju troškovi transporta i državnih davanja.

Vina za takva daleka tržišta ipak su prilagođena kineskim potrošačima dodavanjem aroma koje više odgovaraju njihovim nepcima. "Kinezi tek uče piti vino, to im je još kao neka egzotična roba. Jako dobro reagiraju na chardonnay. Vina koja smo poslali zasladili smo jer oni vole intenzivne okuse", izjavljuje Dumančić.

Kinezi rado prihvaćaju strane proizvode

Kina je novo veliko tržište koje se sve više okreće konzumaciji vina. Imaju nešto vlastite proizvodnje, ali to ne zadovoljava njihove potrebe ni kvantitativno ni kvalitativno. Preko 50 % uvoza vina otpada na francuska vina, zatim vina iz Australije, Čilea, Italije i Španjolske. Međutim, svake godine količina vina iz Francuske opada, a pojavljuje se potreba za novim vinima, novim proizvođačima iz drugih zemalja, njima egzotičnih i do sada relativno nepoznatih u svijetu.

Osim za vina, kineski potrošači pokazali su interes za slatkiše, čokoladu, kekse, a postoji zanimanje i za maslinovo ulje, a upravo u toj činjenici leži prilika za hrvatske konditorske proizvođače. Narodna Republika Kina ima značajan interes za gospodarsku suradnju sa srednjom i istočnom Europom te je pokrenula niz inicijativa kako bi poboljšala dosadašnju suradnju sa zemljama iz navedene regije.

Foto: depositphotos.com, photography33


Tagovi

Erdutski vinogradi Erdutska vina Goran Dumančić Izvoz vina Kinesko Tržište Kineski potrošači Gospodarska suradnja