• Opservatorij za vino
  • 06.11.2019. 09:00

EK pokreće opservatorij za sektor vina: Analizom tržišta do veće transparentnosti?

Službeno pokrenut u ponedjeljak, 4.11., novi opservatorij za tržište vina donijet će kratkoročne analize i veću transparentnost ovom važnom sektoru EU poljoprivrede

Foto: Pixabay/premagraphic
  • 362
  • 28
  • 0

Službeno pokrenut u ponedjeljak, 4.11., novi opservatorij za tržište vina donijet će kratkoročne analize i veću transparentnost ovom važnom sektoru EU poljoprivrede. EU je najveći proizvođač vina na svijetu, koji predstavlja 65% globalne proizvodnje i 70% izvoza.

Tržišni opservatorij redovito će se ažurirati širokim rasponom tržišnih podataka poput cijena, proizvodnje i trgovine. Analiza tržišta, kratkoročna izvješća o prognozi,te srednjoročni izgledi također će se pružiti ovom sektoru. Konačno, u sklopu opservatorija organizirat će se redovni sastanci odbora sastavljenog od tržišnih stručnjaka kako bi se raspravljalo o stanju na tržištu.

Cilj je osigurati veću transparentnost

Opservatorij obuhvaća sve vrste vina - crvena, bijela, rosé, kao i vina zaštićena u okviru shema geografskih oznaka: Zaštićena oznaka izvornosti i Oznaka zemljopisnog podrijetla.

Već postoje opservatoriji za usjeve, šećer, meso i mlijeko. Najnoviji, za sektor za voća i povrća pokrenut je 18. listopada 2019. Europska komisija projektirala je te opservatorije kako bi pomogla europskom poljoprivrednom sektoru da se učinkovitije suoči s nestabilnošću tržišta i osigurava veću transparentnost.


Izvori

EC Europa


Tagovi

EU Opservatorij za tržište vina Analiza tržišta Transparentnost Vino


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Preventiva za ptičju gripu ili?