Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt Agro-tech
  • 07.03.2018. 18:00

Dugotrajno nezaposlene osobe postaju vinogradari i podrumari

Veleučilište u Požegi i Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Požega potpisali su partnerski sporazum za provedbu projekta Agro-tech - Obrazovanje za integraciju na tržište rada.

  • 937
  • 93
  • 0

Veleučilište u Požegi i Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Požega potpisali su partnerski sporazum za provedbu projekta Agro-tech - Obrazovanje za integraciju na tržište rada. Riječ je osposobljavanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe, usmjerene ka unaprjeđenju vještina i kompetencija u svrhu povećanja zapošljivosti. Nezaposleni polaznici će, uz zanimanje računalni operater, imati priliku steći osposobljavanje za vinogradara i podrumara.                        

"Taj dio projekta je zamišljen da budući polaznici steknu teoretska, a posebno praktična znanja i vještine rada u vinogradu, a kasnije u podrumu. Proći će cijeli proces proizvodnje grožđa i vina. Edukacija će se odvijati od lipnja do rujna što nam odgovara budući da će polaznici biti prisutni u vrijeme berbe i drugih ključnih procesa u vinogradu", rekao je dr. sc. Berislav Andrlić, 
prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi.

12 predmeta s naglaskom na praktičnu nastavu

Polaznici programa vinogradar/podrumar svoju će edukaciju proći kroz 12 predmeta s naglaskom na praktičnu nastavu.      

"Stjecat će znanja i praksu u rezidbi, svim agrotehničkim zahvatima u podrumu, kompletnoj vinarskoj proizvodnji, od prerade do očuvanja vina čak i plasmanu vina na tržište. Kroz jedan kratki, mini studijski program, proći sve što naši studenti, naravno temeljitije, prolaze", rekla je dr. sc. Brankica Svitlica, voditeljica programa osposobljavanja vinogradar/podrumar na Veleučilištu u Požegi. 

Prema riječima dekana Veleučilišta, ovaj projekt je nastavak pozitivnih trendova korištenja fondova EU. Njegova ukupna vrijednost je 661 tisuću kuna, od kojih je iznos potpore EU 562 tisuća. 

Projekt za osobe starije od 34 godine

Ciljana skupina projekta su osobe starije od 34 godine, koje su evidentirane pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kao dugotrajno nezaposlene osobe s područja Požeško-slavonske županije.   

Program osposobljavanja vinogradar/podrumar, na Veleučilištu u Požegi proveden je u nekoliko navrata, ali ne u sklopu projekta Agro-tech. 

Ukupna vrijednost projekta je 661 tisuću kuna, od kojih je iznos potpore EU 562 tisuća.

"Imali smo već dvije ekipe zadovoljnih polaznika. Prvi put, projekt je proveden u partnerstvu s križevačkim vinogradarima i podrumarima, a poslije smo ga provodili samostalno. Mislim da je to polučilo jedan veliki uspjeh, osobito za vinogradare i podrumare koji se bave tim poslom, a nisu bili u prilici stručno se osposobiti i dobiti određene certifikate koji su im potrebni", dodaje Brankica Svitlica. 

"Taj projekt se provodio 2012. godine na jednoj skupini polaznika, nakon toga smo isti program provodili na tržištu, dakle izvan europskog projekta. Mnogo se priča o STEM području (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) i upravo zbog toga smo odlučili kroz isti projekt obuhvatiti informatiku i poljoprivredu, da nezaposlenim osobama damo jedan vjetar u leđa", rekao je Andrlić. 

Svjedodžba ulazi u e-radnu knjižicu

Program osposobljavanja certificirala je Agencija za strukovno obrazovanje, stoga će polaznici pri završetku obuke dobiti svjedodžbu koja ulazi u e-radnu knjižicu. Osim certifikata nakon edukacije, pred kraj nastave svaki polaznik će, uz pomoć djelatnika veleučilišta i vanjskih konzultanata, za svoju ideju dobiti izrađen poslovni plan.   

Prema riječima naših sugovornika, požeško veleučilište posjeduje stručni kadar, opremu i uvjete za pružanje vrhunske vinogradarske edukacije studentima, ali i nezaposlenim osobama.      

"Kada je riječ o vinogradarima, dobivamo pozitivne informacije s terena da su upravo naši studenti jako dobro osposobljeni i da su tražen kadar. Nažalost, unazad nekoliko godina je ipak trend smanjenja broja studenata u biotehničkim znanostima, posebno u dijelu poljoprivrede, ali nadam se da će se to zaustaviti, budući da mi pružamo idealne uvjete za obrazovanje", rekao je dr. sc. Dinko Zima, dekan Veleučilišta u Požegi.

Prepoznati u Hrvatskoj, ali i šire

"Imamo vlastite nasade vinograda, vlastiti podrum, laboratorij i mislim da smo tu prepoznati ne samo na tržištu Hrvatske već i šire. Preko Erasmusa, mnogo profesora i studenata u vinogradarstvu dolazi upravo u naš kraj", dodao je Andrlić. 

Edukacije u sklopu projekta su predviđene za 15 potencijalnih računalnih operatera te isto toliko vinogradara i podrumara. 

Agro-tech je prijavljen u okviru natječaja Podrška obrazovanju odraslih polaznika u programima usmjerenim ka unaprjeđenju vještina i kompetencija za zapošljavanje, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali".

Foto: screenshot/youtube.com


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije