Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja grožđa
  • 15.07.2017. 15:00

Dramatično stanje na tržištu grožđa

Egipatsko grožđe se želi probiti na europsko tržište pa slabije posluju španjolski i talijanski proizvođači. Cijena grožđa pala je na 5 eura.

Foto: Pixabay/congerdesing
  • 1.596
  • 77
  • 0

Tržište grožđa trenutno je na koljenima. Sezona je u Egiptu počela vrlo dobro, ali je već drugog tjedna smanjena potražnja i nakon toga se ne oporavlja.

"Puno je više proizvodnje nego prošle godine, a više dobavljača iz Egipta pokušavaju svoj proizvod prodati na europskom tržištu. Prošle godine nije bilo puno potražnje za bijelim grožđem bez sjemenki, ali je bilo nedostatka crvenog grožđa", rekao je za freshplaza Patrick Konings iz holandske kompanije Marni Fruit.

Puno grožđa dolazi i iz Španjolske i Italije, no ne mogu se uobičajeno probiti na tržištu.

"Bijelo grožđe koje su inače prodavali za 7-8 eura, sada ga prodaju za 5 eura. Zamolili smo našeg talijanskog dobavljača da nam ne šalje bijelo i tamno grožđe bez sjemenki, neka ga pokuša prodati negdje drugdje", kaže Konings dodavši kako uglavnom prodaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, Skandinaviji i Nizozmskoj te da je svugdje loše na tržištu.

Ističe kako je mnogo eksperimentiranja s tamnim grožđem, a što se tiče ponude, u posljednje se vrijeme u ambalaži nudi mješovito grožđe, odnosno bijelo, zeleno i crveno.

Foto: Pixabay/congerdesing


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]