Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište vina
  • 30.04.2023. 15:00

Dostignuta rekordna vrijednost trgovine vinom, a manje ga prodano

Puno je faktora koji su utjecali na tržište ovog pića.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.568
  • 114
  • 0

Globalna trgovina vinom je dostigla rekordnu vrijednost u 2022. godini. Tome je doprinio nagli rast cijena. Međutim, opala je količina prodanog zbog slabije potražnje i logističkih problema.

Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino OIV priopćila je da je globalni izvoz vina u 2022. godini iznosio 37,6 milijardi eura, dok je globalna potrošnja pala za jedan posto, na 232 milijuna hektolitara. Izvozne cijene u prosjeku su porasle za 15 posto u odnosu na 2021. godinu.

"Rat u Ukrajini i povezana energetska kriza, zajedno s prekidima u globalnom lancu opskrbe, dovode do skoka troškova u proizvodnji i distribuciji", navodi se u priopćenju OIV-a.

Na izvoz vina veliki utjecaj su imali visoka inflacija i problemi u globalnom lancu opskrbe koji su doveli do značajnog usporavanja pomorskog transporta.


Tagovi

Vino Trgovanje vinom Tržište vinom Izvoz vina Potrošnja vina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo