Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 05.08.2014. 12:15

Dobar urod za one koji su vršili zaštitu

"Naši vinogradi nisu ništa lošiji nego u prethodnih godina, a ova je godina stvarno loša za vinogradare. Ove smo godine promijenili sredstvo za zaštitu koje svi uglavnom troše i nismo štedjeli", prepričava Marinko Markota.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 379
  • 40
  • 0

Loši su vremenski uvjeti ove godine uzrokovali pojavu bolesti u vinogradima Slavonije i Baranje. Malo sunca i puno kiše doveli su do pojave pepelnice i plamenjače, a brojni vinogradari već sada sa strahom iščekuju ovogodišnju berbu. Urod će biti slab ili nikakav.

S druge strane, ima i onih koji se mogu pohvaliti odličnim stanjem u svojim vinogradima i sa zadovoljstvom iščekuju ovogodišnji urod. Jedna je od takvih proizvođača Zorica Tandara iz Kutjeva. Vino obitelji Tandara, a riječ je o graševini roda 2013. godine, ocijenjeno je u svibnju ove godine na Županijskom ocjenjivanju vina na Kaptolu kao šampionsko. Za rajnski su rizling osvojili srebrnu medalju, kao i zlatno priznanje za graševinu. Tom je prigodom Zorica navela da uspjeh nije došao neočekivano, sve je rezultat ulaganja u znanje i trud u podrumu.

A ove su godine dvostruko više radili na zaštiti nego prethodnih godina. "Kada je godina kao ova, ne može se štedjeti, jer onda izgubiš sve. Prošle je godine zaštita vrijedila tri tjedna, a ove smo to godine radili češće. Stanje graševine i rajnskog rizlinga je odlično", ispričala je Zorica za Glas Slavonije. Ipak, slabiji urod očekuje kod crnih sorti koje su u vrijeme cvatnje pogodile kiše pa je oplodnja bila slaba.

Na zaštiti nisu štedjeli

Sa svojih tridesetak hektara vinograda na brdu Starac iznad Pleternice može se pohvaliti i Marinko Markota. On je naime jedan od najpoznatijih vinara i vinogradara ovoga kraja, a ono što ga ističe su – ruže. Njih Markota u svojim vinogradima sadi radi ljepote, ali i iz praktičnih razloga. Ruže su dobar indikator bolesti u vinogradima i vjeruje se da signaliziraju pojavu bolesti i nekoliko dana prije nego se ona pojavi na vinovoj lozi.

Svemu ga je, napominje, naučio djed Jozo pa se tako niti ove godine ne boji. "Naši vinogradi nisu ništa lošiji nego prethodnih godina, a ova je godina stvarno loša za vinogradare. Naš je list potpuno očuvan i zdrav, jer smo doista svaki dan u vinogradima i primjenjujemo doslovce riječ struke. Ove smo godine promijenili sredstvo za zaštitu koje svi uglavnom troše i nismo štedjeli na zaštiti", priča Markota napominjući da ove godine očekuje izvrstan urod te zaključuje – vinograd traži slugu, a ne gospodara. A vino, vino je ljubav života.

Foto: Damir Rukovanjski


Tagovi

Vinogradarstvo Pojava bolesti u vinogradima Zorica Tandara Županijsko ocjenjivanje vina Rajnski rizling Graševina Brdo Starac Pleternica Vinograd i ruže Ruže u vinogradu Indikatori bolesti u vinogradu Marinko Markota


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!