Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 13. Vinfest
  • 05.09.2022. 13:30
  • Zadarska, Benkovac

Desertno vino Stjepana Vučemilovića sveukupni pobjednik 13. Vinfesta

Razloga za zadovoljstvo ima i Trifun Poljak, s istim vinom treći je put pobijedio u kategoriji crnih vina.

Foto: Arif Sitnica/Zadarski list
  • 1.789
  • 67
  • 1

Nikad bolja vina, nigdje ovoliko zlata i srebra, rekao je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Zadarske županije. Zadovoljstvo nisu krili ni ostali sudionici 13. izdanja Vinfesta u Benkovcu, sve prestižnije manifestacije na koju je ove godine pristiglo 95 vina s područja zadarske regije, od kojih su čak 53 osvojila zlato, 28 srebro i 6 broncu.

"Rezultati svjedoče da je ovo područje izuzetnog 'terroira', većina vina u grupi zlatnih i srebrnih odličja uz čista, zrela, bogata, prvenstveno crna vina“, ističe predsjednica Ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Alpeza.

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju Stjepan Vučemilović i Trifun Poljak iz zadarskog predjela Diklo. Oni su dobitnici Velikih zlata.

Ekološki vinograd

Vučemilovićevo desertno vino, zapravo prošek od Maraštine i Malvasije dubrovačke, berba 2020. osvojilo je najviše bodova – 91 i time ponijelo titulu sveukupnog pobjednika manifestacije. Bod manje osvojio je Cuvee Trifun, berba 2015, vinarije Poljak vlasnika Trifuna Poljaka.

"Biti šampion u konkurenciji najboljih proizvođača crnih vina san je koji doživiš jednom i nikad više. Ja sam ga evo doživio već treći put", ponosno je izjavio vlasnik vina koje je već treći put pobjednik u kategoriji crnih vina na tržištu.

Veliko zlato osvojila su vina Trifuna Poljaka 

Vino je dobiveno od grožđa iz ekološkog vinograda u Podgrađu kod Benkovca. "Kasna berba, prosušene bobice, idealan omjer sladora i kiselina… Sorte Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah. Na svakom trsu kilogram i manje. Berba selektivna kad je koja sorta bila u najboljoj fazi zriobe", kaže Poljak. Ističe da on u postupku proizvodnje ne miješa grožđe nego sljubljuje vina od različitih sorti što je doprinijelo kvaliteti.

Titula šampiona bijelih vina na tržištu sa osvojenih 89 bodova pripala je Vinariji Jokić i Lišana Tinjskih. Isti broj bodova osvojilo je i crno vino u postupku proizvodnje vinarije Degarra, suvlasnika Dane Šulentića i Mate Pestić iz Zadra. Sa 85 bodova šampion bijelih vina u postupku proizvodnje je Maraština OPG Škaulj.

S ciljem promicanja autohtonih sorti i ovaj put su posebno nagrađene Maraština i Plavina. Najbolja Maraština sa 89 bodova je već spomenute Vinarije Jokić, a najbolja Plavina (85 bodova) Vinarije Ker-vin, vlasnika Tomislava Glavića iz Nadina.

Nezapamćena suša i žega 

Dan prije 13. izdanja Vinfesta u Kraljevskim vinogradima u Petrčanima i službeno je obilježen početak ovogodišnje berbe grožđa na području Zadarske županije. 

"Zbog nazapamćene suše i žege ovo je jedna od najzahtjevnijih vinogradarskih i vinarskih godina. Temperature na lozi penjale su se danju i do 45, a u zoni lista i do 55 Celzija s noćima bez vlage i rose što je dovelo do stradanja posebno mladih nasada koji nisu pustili duboko korjenje, ali i do šteta i manjeg uroda kod svih ostalih nasada, koji nisu navodnjavani", rekao je Tomislav Glavić. 

ali i vina Stjepana Vučemilovića 

Ove klimatske promjene neće stati i zato moramo biti svjesni neophodnosti navodnjavanja. Nema nam vina bez navodnjavanja, poručuje predsjednik Udruge vinogradara i vinara Zadarske županije.


Fotoprilog


Tagovi

Vinfest 2022 Benkovac Stjepan Vučemilović Trifun Poljak Berba Navodnjavanje


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]