Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čvorci
  • 14.11.2013. 08:00

Čvorci nad vinogradima

Čvorak je zapravo korisna ptica, no ne i za vinogadare. Njihova prehrana se sastoji od moljaca, leptira, skakavaca te raznih drugih insekata, a posebno vole dalmatinsko grožđe

  • 8.078
  • 239
  • 0

Sve vinogradare uhvatila je panika pred berbu, jer znaju kako s grožđem dolazi i sezona čvoraka. Od mnogih napasti kojima su izloženi vinogradi, posebno je zanimljiva ova ptica koja udružena u velika jata, može nanijeti značajne i nepopravljive štete. Čvorak je vrlo rasprostranjena vrsta, a staništa mu se prostiru diljem Europe, Azije, sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike. Nama je posebno zanimljiv europski čvorak (Sturnus vulgaris), dok na našim područjima obitava još i ružičasti čvorak (Sturnus roseus), no on nije kritičan glede štete u vinogradima.

Omiljena su mu staništa listopadne šume, šikare, livade, poljodjelske površine, voćnjaci i parkovi. Gnijezdo savija uistinu na raznim mjestima, a razmnožava se od kraja ožujka do kraja srpnja. Čvorak je zapravo korisna ptica, no ne i za vinogadare. Njihova prehrana se sastoji od moljaca, leptira, raznih buba, skakavaca te raznih bobica. Iz naših krajeva, čvorci se sele u sjevernu Afriku, a upravo tu nastaju i problemi. Završetkom ljeta, njihova jata se povećavaju na preko 1000 ptica. Važno je napomenuti da je čvorak u Hrvatskoj zaštićena vrsta. Za jednog ubijenog ružičastog čvorka, Pravilnik o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom nad zaštićenim životinjskim vrstama predviđa kaznu od 7200 kn, dok je za čvorka predviđena kazna od 600 kn (izuzev na poljodjelskim površinama). No kolika je naknada štete prouzročene nedopuštenom radnjom čvoraka, nije poznato.

Najbolja zaštita vinograda je postavljanje mreže od sintetskih materijala iznad vinograda, što ga štiti od tuče i od ptica. Kao i sve dobre stvari i ona ima jednu malu manu - cijenu. Vinogradari su i krajem listopada bili u berbi, često su ih prekidale obilne kiše, godina je bila prosječna. Ogromna jata čvoraka doslovce su na šibenskom području uništavala sve pred sobom. Zbog blata se veći dio mjeseca nije moglo u vinograde, a obilne su padaline utjecale i na kvalitetu grožđa te smanjile gradaciju, koja je prije toga bila izvrsna. Nije godina za pamćenje, kažu vinogradari.

Klasična strašila neće dati značajnih rezultata u vinogradu, jer kako kažu vinogradari, prvih nekoliko dana će imati efekta, no kasnije će se čvorci, s obzirom da su iznimno inteligentna vrsta, priviknuti na njih i neće ih smatrati prijetnjom. Mnogi ih pokušavaju odbiti sa vješanjem starih CD-ova, folija ili crvenih balona punjenih helijem u području vinograda, jer je oko čvorka posebno osjetljivo na spektar crvenih boja, a također vidi u UV, ljudskom oku nevidljivom dijelu spektra. Svjetlosni podražaji te vrste kod njega izazivaju strah te ih nastoji izbjeći. No opet, ako su istog intenziteta i istog spektra u kontinuiranom vremenu - nastupa privikavanje. Postoje i vrlo sofisticirana elektronička zvučna plašila koja generiraju zvukove takvih frekvencija, intenziteta i nepravilne učestanosti ponavljanja, koje najviše iritiraju čvorka, a dosad su pokazala najveću učinkovitost u odbijanju ovih ptica koje imaju poseban ukus za - fino dalmatinsko grožđe.

Foto: www.naturephoto-cz.com


Tagovi

Vinogradari Čvorak Štete Zaštita Kazne Mreže Strašila Svjetlosni podražaji Grožđe

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]