Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvitkovi dvori
  • 03.08.2022. 13:30
  • Šibensko-kninska, Kijevo

Cvitko Teskera: Od punionice vode do šampionskih vina

Nekadašnji Vladin povjerenik, novinar i vlasnik punionice vode Cetina danas je jedan od najpoznatijih dalmatinskih vinara.

Foto: arhiva C. Teskera
  • 1.885
  • 92
  • 0

Cvitko Teskera iz Kijeva, nekada glavni direktor na radiju Velika Gorica, zatim Vladin povjerenik za općinu Kijevo, kasnije inicijator i realizator prve punionice vode na Cetini, danas je jedan od najvećih proizvođača vina na tom području.

Kako otkriva, zajedno s bratom Stipom udario je temelje punionice vode na izvoru Cetine podno Dinare. Voda koju su punili nije bila podvrgnuta niti jednom postupku dorade.

"Jednostavno onakva, kakvu nam je Bog dao. Čista, bistra i hladna voda dinarskog krša. Sve je krenulo u pravom smjeru do trenutka kada su njeni kapaciteti prerasli naše mogućnosti. Naposljetku smo punionicu prodali i okrenuli se vinogradarstvu", kratki je sažetak životnog puta Cvitka Teskare koji se nakon dvadesetak godina provedenih u Zagrebu vratio u Podinarje i u vinogradarske vode.

Iz vode u vina 

Točnije, u proizvodnju zdrave hrane i pića, kako se i zvala prva obiteljska firma s početka 21 stoljeća.

"Negdje 2006 godine posadili smo prve trsove i danas petnaestak godina kasnije na nekih dva hektara imamo dvadeset tisuća trsova Merlota, Lasine, Siraha, Pošipa i Debita. Radi se večinom o autohtonim sortama uzgojenim na prastarom krškom kraju na goletima naše Dinare i izvoru Cetine", napominje.

Paralelno su uredili modernu vinariju u Vrlici kupivši od grada prostorije bivše zadruge koju su prvotno namijenili za sladištenje vode, a kasnije vina.

"Radi se o milijunskom ulaganju što u vinograde što u vinariju. Dobitnici smo raznih priznanja i nagrada za kvalitetna i vrhunska vina. Šampioni smo bijelih vina na sajmovima u Skradinu i Benkovcu, a naše boce završavaju u restoranima diljem Hrvatske. Najviše u Zagrebu", s ponosom ističe. 

Nažalost, dodaje, generalno gledano situacija s vinima nije dobra. Na tržište stižu jeftina makedonska vina čija je cijena niža od naše ambalaže. "Naša prazna boca skuplje košta od njihove pune. To vam sve govori", upozorava dodajući da svake godine za vinograd treba izdvojiti od pedeset do šezdeset tisuća kuna samo hladnog pogona dok u sezoni branja ta brojka raste u nebo.

"Ipak, u zadnje vrijeme pravi zaljubljenici u dobru kapljicu znaju prepoznati dobro vino", kazuje Teskera.

Na dva hektara ima 20.000 trsova Merlota, Lasine, Siraha, Pošipa i Debita

Paralelno s vinima, naši domaćini već neko vrijeme bave se i sa turizmom. Dinara je oduvijek bila primamljiva planinarska destinacija stoga se već nekoliko godina rentaju "Cvitkovi dvori".

Craft piva kćerke Ane 

Interesa ne nedostaje. Od Australije do Amerike od Japana do Skandinavije nema mjesta od kuda ne pristižu strani gosti. Pomama će biti još i veća, nadaju se u Kijevu, budući da je Dinara prije godinu i pol dana dobila laskavu titulu Parka prirode.

"Nadamo se uspješnim sezonama. One kod nas traju gotovo pa cijelu godinu. Imate onih kojima je ljeti vruće, pa se žele rashladiti na planini, a isto tako zimi. Godi im snijeg i niske temperature. Svakako ovaj i ovakav vid turizma ima budućnost u našem kraju. Još kada im serviramo vrhunska vina i domaći med kojeg po kvaliteti i ekološkim stadardima nema nadaleko, mislim da će se još više naših ljudi okrenuti turizmu i na taj način poticati sebe i našu općinu", mišljenja je naš sugovornik.

Da je proizvodnja dobre kapljice ukorijenjena u obitelji, primjer je i njegova kći Ana. Ona proizvodi vrhunska, ne vina, već craft piva. Neposlušna, Špurija i Plavuša zanimljiva su imena piva iz "Brloga" malene, nezavisne i društveno angažirane zadrugarske pivovare iz Zadra.

"Najvažnije je imati volje i elana za rad. Kod nas toga nikada nije manjkalo. Cijela obitelj našla se u ovom poslu netko na ovaj, netko na onaj način. Netko mora proizvoditi, a netko će tražiti tržište i prodavati", naglašava novinar, povjerenik, zadrugar i vinogradar Cvitko Teskera otkrivajući da im je u svakom slučaju namjera i dalje širiti proizvodnju vina. Trenutno su uz djedovinu zakupili dio zemljišta kod domaćih ljudi. "Vidjet ćemo kako će se sve odvijati. Koji trs više neće škoditi", zaključio je. 


Tagovi

Cvitko Teskera Proizvodnja vina Vinograd


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.