Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kutjevo
  • 24.11.2015. 11:10

Božjakovina povećava kapital Kutjeva

Božjakovina unosom potraživanja povećava kapital Kutjeva.

  • 238
  • 27
  • 0

Glavna skupština tvrtke Kutjevo krajem godine trebala bi donijeti odluku kojom bi njen većinski vlasnik, tvrtka Božjakovina, svojih 36,5 milijuna kuna potraživanja pretvorila u temeljni kapital Kutjeva, koje bi ta sredstva iskoristilo za nužne investicije.

Prema pozivu za skupštinu objavljenom u ponedjeljak, Božjakovina ima dospjelo novčano potraživanje prema Kutjevu u iznosu većem od 36,42 milijuna kuna, nastalo uplatama temeljem Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Kutjeva, koji je Božjakovina sklopila s Hrvatskim fondom za privatizaciju 2004. godine te aneksa tog ugovora iz 2013. godine.

Povećanje temeljnog kapitala

Riječ je o sredstvima koja je Božjakovina na temelju kupoprodajnog ugovora bila dužna uložiti u Kutjevo, a koja su s računa sljednika HFP-a, Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) uplaćena na račun Kutjeva.

S obzirom da je Božjakovina bila obvezna izvršiti ulaganje u Kutjevo u tom iznosu, predložila je da se pravo potraživanja ustupi i prenese u vlasništvo Kutjeva, tako da se pretvori u ulog u temeljni kapital u zamjenu za novoizdane dionice Kutjeva.

Tako bi Kutjevo trebalo izdati 728.500 novih dionica nominalne vrijednosti od 50 kuna po dionici te bi se temeljni kapital Kutjeva povećao s 286,3 na 322,7 milijuna kuna, a Božjakovina bi dodatno povećala svoj vlasnički udio, koji sada iznosi preko 84%. Povećanje temeljnog kapitala, stoji u pozivu za skupštinu, pozitivno će utjecati na financijsku stabilnost Kutjeva i omogućiti daljnji rast i razvoj tvrtke.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Božjakovina Kutjevo Kapital Ugovor


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."