• Kutjevo
  • 24.11.2015. 11:10

Božjakovina povećava kapital Kutjeva

Božjakovina unosom potraživanja povećava kapital Kutjeva.

  • 212
  • 27
  • 0

Glavna skupština tvrtke Kutjevo krajem godine trebala bi donijeti odluku kojom bi njen većinski vlasnik, tvrtka Božjakovina, svojih 36,5 milijuna kuna potraživanja pretvorila u temeljni kapital Kutjeva, koje bi ta sredstva iskoristilo za nužne investicije.

Prema pozivu za skupštinu objavljenom u ponedjeljak, Božjakovina ima dospjelo novčano potraživanje prema Kutjevu u iznosu većem od 36,42 milijuna kuna, nastalo uplatama temeljem Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Kutjeva, koji je Božjakovina sklopila s Hrvatskim fondom za privatizaciju 2004. godine te aneksa tog ugovora iz 2013. godine.

Povećanje temeljnog kapitala

Riječ je o sredstvima koja je Božjakovina na temelju kupoprodajnog ugovora bila dužna uložiti u Kutjevo, a koja su s računa sljednika HFP-a, Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) uplaćena na račun Kutjeva.

S obzirom da je Božjakovina bila obvezna izvršiti ulaganje u Kutjevo u tom iznosu, predložila je da se pravo potraživanja ustupi i prenese u vlasništvo Kutjeva, tako da se pretvori u ulog u temeljni kapital u zamjenu za novoizdane dionice Kutjeva.

Tako bi Kutjevo trebalo izdati 728.500 novih dionica nominalne vrijednosti od 50 kuna po dionici te bi se temeljni kapital Kutjeva povećao s 286,3 na 322,7 milijuna kuna, a Božjakovina bi dodatno povećala svoj vlasnički udio, koji sada iznosi preko 84%. Povećanje temeljnog kapitala, stoji u pozivu za skupštinu, pozitivno će utjecati na financijsku stabilnost Kutjeva i omogućiti daljnji rast i razvoj tvrtke.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Božjakovina Kutjevo Kapital Ugovor


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Preporučam termine između 12 i 16, najbolje za izbacivanje viška vode, toksina i dekagrama! Navalite... Pročitaj cijelu bilješku »